header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Westerveld – met ruim 31 ha één van de meest uitgestrekte begraafplaatsen - is de eerste begraafplaats in ons land die zich lid mag noemen van de ASCE. Leo van Eijk: "Al eerder zijn wij gevraagd om eens te kijken bij een aantal leden in het buitenland. Wij waren erg onder de indruk van het werk dat de ASCE doet om onder andere de schoonheid, het monumentale karakter, de unieke architectuur en de bijzondere historie van de verschillende Europese begraafplaatsen internationaal bij het publiek bekend te maken."

bouw crematorium Westerveld
Geschiedenis

Begraafplaats Westerveld werd rond 1888 door landschapsarchitect L.P. Zocher (bekend van onder andere het Amsterdamse Vondelpark) aangelegd en groeide uit tot een monumentaal gedenkpark dat tevens een erkend vogelreservaat is. Met het Crematorium Westerveld, dat in ons land als eerste crematorium gebouwd is (1913), is Westerveld in Nederland uniek op het gebied van de mogelijkheden rondom gedenken en herdenken. Daarbij is het een unieke 'staalkaart' van monumentale Nederlandse architectuur. Leo van Eijk: "Westerveld heeft een heel eigen identiteit. Doordat het park in een heuvelachtig duingebied ligt, heeft het een haast on-Nederlandse uitstraling. Gecombineerd met veel groen, straalt het de rust uit die veel mensen zoeken. Niet voor niets is Westerveld ook een geliefd wandelgebied."

mausolea begraafplaats Westerveld
Association of Significant Cemeteries in Europe

De Association of Significant Cemeteries in Europe is in 2001 opgericht om een Europees netwerk te creëren van bijzondere begraafplaatsen. Inmiddels zijn er zo'n 85 leden. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed; met een enorme rijkdom aan architectuur en een onvervangbaar 'repertoire' van monumenten uit de afgelopen eeuwen geven zij een uniek beeld van de geschiedenis van een stad en een land. De ASCE doet er alles aan om dit cultureel erfgoed te bewaren, te behouden en 'Europa' bewust te maken van het belang én de schoonheid van deze bijzondere begraafplaatsen.


Crematorium Westerveld
Rijksmonument

Begraafplaats & Crematorium Westerveld - samen een Rijksmonument - maakt deel uit van 'de Facultatieve Groep'. De kernactiviteiten van deze Groep (sinds 1874) zijn dienstverlening en techniek. Met werkmaatschappijen over de gehele wereld is 'de Facultatieve Groep' actief op een groot aantal terreinen; van automatisering tot internationaal rouwtransport, van verzekeringen tot thanatopraxie en van communicatie tot het leveren van benodigdheden voor de uitvaartbranche, ziekenhuizen en overheidsinstanties. Op het gebied van verbrandings- en milieutechniek is 'de Facultatieve Groep' wereldmarktleider. Sinds 1913 exploiteert de Groep diverse crematoria en begraafplaatsen. Het motto van de Groep is 'Eenheid in verscheidenheid'; bij alles wordt uitgegaan van één kwaliteit: de hoogste.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl