Wat is Rouw

stel bij brug

Rouw

Iedereen krijgt vroeg of laat in het leven te maken met rouw. Op deze website wordt de betekenis van rouw vanuit verschillende hoeken belicht. Zo worden de in de loop der jaren ontwikkelde theorieën en modellen beschreven over rouw. Wat is rouw, wat betekent het en vooral hoe ga je ermee om. Rouw is als een vingerafdruk, voor iedereen herkenbaar, maar bij niemand hetzelfde.

Rouw is als een vingerafdruk

Rouw is het doormaken van een proces na het verlies van wie (of wat) je dierbaar is. De wijze waarop dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie.

Het overlijden van iemand met wie je een bijzondere band had is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. En in ons leven krijgen we er allemaal mee te maken. Wanneer een dierbare uit je leven wegvalt, staat de wereld stil.

Je kunt worden overspoeld door allerlei reacties en moet daarin je weg zien te vinden, leren omgaan met alles wat er op je af komt en een nieuw evenwicht zoeken in het leven. Er kunnen heel veel verschillende emoties loskomen – en niet alleen verdriet.

Rouw kan ook tot uiting komen in lichamelijke klachten, in gedachten of in gedrag. Al dit soort reacties bij elkaar worden aangeduid met het woord ‘rouw’. Ook wanneer er sprake was van conflicten of negatieve gevoelens kan rouw heel intens zijn.

Een uniek en persoonlijk proces

Er zijn geen vaste regels voor een rouwproces, en ook niet voor hoe lang dat duurt. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Je zou kunnen zeggen dat rouw is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar, maar nooit helemaal hetzelfde.

Het is zelfs niet zo dat rouw zich bij één persoon bij elk verlies op dezelfde manier uit. Rouw hangt samen met je karakter, met de relatie die je had met de overledene, met de wijze waarop iemands leven eindigde en met je leven van dat moment.

Emoties

Wanneer je iemand door de dood verliest, kunnen er allerlei emoties op je af komen. Vaak denken we alleen aan pijn en verdriet, maar dat is niet het enige dat je kunt voelen als je rouwt.

Andere gevoelens, zoals angst en onzekerheid, verwarring, schuldgevoel, wanhoop of boosheid, horen eveneens bij rouw. Het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt. Al dit soort emoties zijn er vaak tegelijkertijd en door elkaar: het is een wirwar van gevoelens, die zich niet laten sturen. Het is het beste ze toe te laten zoals ze komen.

Lichamelijke klachten

Bij rouw kunnen ook allerlei lichamelijke reacties optreden, zoals vermoeidheid, een uitgeput gevoel, concentratieproblemen, maagklachten, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, heel weinig of juist heel veel eetlust, misselijkheid, darmklachten en zelfs ontstekingen.

Vaak is je weerstand lager, waardoor je vatbaarder bent voor bijvoorbeeld griep.
Het is dus belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Gedachten

Zeker wanneer je de overledene regelmatig zag of sprak is er een gat in je leven geslagen. Het is dan heel normaal dat je vaak aan die persoon denkt of over hem of haar droomt.

Misschien beschouw je het als heel onwerkelijk dat die ander er niet meer is en ben je de grip op je leven helemaal kwijt. Het kan zijn dat je dingen vergeet of anders gaat kijken naar jezelf en naar het leven.

De ene keer wil je alleen zijn, de andere keer juist niet – of je weet niet wat je wilt. Dit hoort er allemaal bij.

Gedrag

Rouw kan zich ook uiten in gedrag: heel veel huilen of juist niet kunnen huilen, stil en teruggetrokken zijn of juist heel veel werken, opstandig of prikkelbaar zijn, meer drinken dan anders. Wat helpt, is om structuur aan te brengen in je dagelijkse leven, maar daarbinnen jezelf ook de ruimte te geven om te rouwen.

Professionele hulp bij rouw

Voor ondersteuning in een rouwproces kun je een beroep doen op professionele begeleiders, welke te vinden zijn in onderstaande rubrieken van de Uitvaartadressengids:


Lotgenotengroepen