header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Tussen verzekeraars als Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Interpolis en Centraal Beheer Achmea was Facultatieve Verzekeringen de enige uitvaartverzekeraar die het Keurmerk ontving. "Wij zijn natuurlijk heel blij," vertelt directeur Jaap de Bruijn trots. "Facultatieve Verzekeringen geeft als natura-uitvaartverzekeraar al jaren de hoogste prioriteit aan álle elementen waar het keurmerk voor staat. Dat wij het keurmerk als een van de eerste verzekeraars hebben ontvangen, is een bevestiging dat wij goed bezig zijn. Maar dit werk is nooit af. De verzekeringsbranche ziet steeds vaker complexe producten en nieuwe spelers. Het keurmerk is een middel om ons te kunnen onderscheiden. Vertrouwen en zekerheid zijn essentiële begrippen voor de consument, waaraan wij als verzekeraars voortdurend de hoogst mogelijke prioriteit moeten blijven geven."

Keurmerk Klantgericht Verzekeren
Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren - het eerste verzekeringskeurmerk dat transparantie inzichtelijk maakt - is een initiatief van de Stichting toetsing verzekeraars (Stv). Verdeeld over vijf thema's zijn er zeer strenge eisen waaraan verzekeraars moeten voldoen: voor de klant begrijpelijke en heldere communicatie en voorlichting, zorgvuldige en voortvarende dienstverlening, goede telefonische bereikbaarheid, onderzoek naar klanttevredenheid en een eigen kwaliteitsbeleid en –management.

Facultatieve Verzekeringen
Facultatieve Verzekeringen NV is een moderne, betrouwbare en onafhankelijke maatschappij die in ons land al jarenlang ervaring heeft in uitvaartverzekeringen. De organisatie staat bekend om haar flexibiliteit. Als onderdeel van 'de Facultatieve Groep' heeft Facultatieve Verzekeringen een zeer ruime ervaring binnen de uitvaartbranche. De basis van 'de Facultatieve Groep' werd gelegd in 1874 met de oprichting van de huidige Koninklijke Facultatieve. Deze vereniging liet onder andere het eerste crematorium in Nederland (Crematorium Westerveld, 1913) bouwen. Naast Westerveld beheert 'de Facultatieve Groep' diverse andere begraafplaatsen en crematoria. De Groep speelt binnen de uitvaartbranche een voortrekkersrol en is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie.

Trotse Groep
Bestuursvoorzitter Henry Keizer van 'de Facultatieve Groep' is ook verheugd: "Voor het eerst in Nederland wordt een keurmerk aan verzekeraars toegekend. Dat onze Facultatieve Verzekeringen bij de eerste 25 verzekeraars hoort, is natuurlijk prachtig nieuws. We staan in een lijstje met toch niet de minste verzekeraars van ons land. We zijn de eerste en enige uitvaartverzekeraar die er bij zit, en dat zegt ook wel wat. Onze medewerkers verdienen een warme felicitatie."

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl