Lotgenoten

man-op-bank

Lotgenoten

Als je iemand hebt verloren aan de dood, kan het steunend zijn om contact te hebben met mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

‘Lotgenoten’ hebben vaak aan een half woord genoeg om te begrijpen wat je bedoelt. Ze kennen het immers van binnenuit. Ook al is ieder verhaal anders, het delen met lotgenoten geeft herkenning. Hierdoor weet dat je niet de enige bent die al dit soort dingen doormaakt. En ook dat kan je helpen.

Je kunt met lotgenoten in contact komen in rouwgroepen. Zulke groepen zijn in veel plaatsen te vinden. Ook kun je contact opnemen met organisaties voor lotgenotencontact van speciale groepen, zoals weduwen/weduwnaars en mensen die een kind hebben verloren. Hieronder vind je een overzicht van deze organisaties.

Rouwgroepen

In een rouwgroep – ook wel lotgenotengroep genoemd – kom je met een aantal mensen een paar keer bij elkaar om te praten over je verlies en hoe het nu met je gaat. Je begint met kennismaken met elkaar en elkaars verliesverhaal, en daarna komen er verschillende thema’s aan bod.

Organisaties

Er zijn verschillende organisaties die zich richten op mensen die eenzelfde soort verlies geleden hebben, bijvoorbeeld een partner, ouder of kind. Zij organiseren vaak verschillende activiteiten, zoals contactdagen of weekenden. Ook hebben ze meestal een website met veel informatie en persoonlijke verhalen en kun je bij hen informatiebrochures opvragen en/of je abonneren op hun blad.

Professionele hulp bij rouw

Voor ondersteuning in een rouwproces kun je een beroep doen op professionele begeleiders, welke te vinden zijn in onderstaande rubrieken van de Uitvaartadressengids:


Lotgenotengroepen