Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 3 , 12 t/m 18 januari 1998
Lob (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen) Nieuwsbrief december 1997
In het blad naast mededelingen, vergaderverslag e.d. van de vereniging een artikel over asverstrooiing, dit i.v.m. een advies van de VNG rondom de nieuwe wetswijziging m.b.t. asverstrooien. VNG adviseert asverstrooiing niet toe te staan op:
1. De verharde delen van de weg (waarbij onder weg ook portieken en
    galerijen wordt verstaan.
2. Stilstaand oppervlaktewater of kwetsbare waterstromen.
3. Kinderspeelplaatsen.
4. Begraafplaatsen (die nog geen beheersverordening hebben).

Natuursteen, vaktijdschrift voor natuursteenbedrijven, december 1997
In dit vaktijdschrift naast allerlei vaktechnische artikelen twee artikelen m.b.t. begraafplaatsen:

1. Nood: Een van de oudste begraafplaatsen buiten de bebouwde kom
    verkeert in financiële nood. De begrafenisplaats Oud-Zuilen (bij Utrecht)
    wil met behulp van sponsorgelden monumenten restaureren en de
   toekomst veiligstellen.
2. Geknipt: Het Nederlands Gedenkboek & Uitvaartorganisatie(s)
    organiseerde een fotoprijsvraag op het Internet. In deze uitgave een
    (2 pagina's groot) impressie van de winnende foto's.

nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 1, januari 1998
Vaste rubrieken: Klinker, agenda, brieven, cursief, media, commentaar en diensten van de vereniging en NVVE op het Internet.
Verder in het blad een zestal artikelen:
De zelfgekozen dood: er is nog een lange weg te gaan
Hans van Dam en Marleen Peters: dubbelinterview met Huib Drion en Hans Schavers n.a.v. een spraakmakend artikel van Huib Drion in 1991. Hij schreef toe dat er een middel ('de pil van Drion') moest zijn waarmee oudere mensen op een voor hen aanvaardbare wijze en moment uit het leven moeten kunnen stappen. In het artikel ook aandacht voor de huidige stand van zaken.
NVVE viert 25 jarig bestaan, kroniek 1973-1998.
"Karin Spaink wil haar levenseinde zelf in d hand houden
Marleen Peters: interview met de schrijfster Karin Spaink (ze heeft de ziekte Multiple Sclerose) over haar zelfgekozen dood. Citaat van Karin Spaink: " Als je dood wil, en je bent er nog toe in staat, moet je ook bereid zijn de verantwoordelijkheid te dragen en het zelf te doen".
Afscheid in Harmonie en verbondenheid
Joost Visser: artikel over het afscheid van een man bij wie uitzaaiingen in nek en rug waren geconstateerd. Toen opname in een verpleeghuis dreigde wilde hij naar huis en besloot daar in alle rust te sterven op een door hem gewenst tijdstip.
KNMG wijst euthanasie bij dementie niet bij voorbaat af
Martine Cornelissen: Artikel over het onlangs verschenen boek: Medisch Handelen rond het levenseinde bij wilsonbekwame patiënten. Het boek is een weerslag van de discussies hierover welke door artsen zijn gevoerd binnen de Commissie Aanvaardbaarheid Levensbeëindigend handelen van de KNMG.
Euthanasie gebeurt in Frankrijk in het verborgene
René Broers: artikel over de 'praktijk' van euthanasie in Frankrijk. Volgens de Franse wet is euthanasie verboden en dat laten ze maar liever zo. De dood wordt namelijk door veel Franse artsen gezien als medisch falen.

Verschillende kranten, 11/12 januari 1998, Botresten van tsaar Nicolaas II wachten in laboratorium op laatste rustplaats.
Reuter/AFP/Volkskrant: Nu in het laboratorium (via DNA onderzoek) vastgesteld is dat de daar bewaarde botresten van tsaar Nicolaas II en zijn familie zijn, kunnen ze eindelijk begraven worden. Hoewel... er is nu een onverkwikkelijke strijd aan de gang tussen de burgemeester van Moskou en Jekatarinenburg (vindplaats botresten) over waar de botresten begraven moeten worden. Een adviescommissie van de regering moet nu een advies uitbrengen over de datum en plaats van de herbegrafenis.

Verschillende kranten, 13 januari 1998, Artsen vragen te weinig naar orgaandonatie
GPD: Nabestaanden geven in een op de twee gevallen toestemming om het lichaam van een overledene te gebruiken voor orgaandonatie, zo blijkt uit onderzoek. Redenen voor artsen om niet te vragen zijn o.a.: organen zijn ongeschikt, familie niet aanwezig, maar vaak vindt de arts het ook moeilijk of vergeet het... Nabestaanden gebruiken vrijwel dezelfde argumenten. Ze weten b.v. dat de overledene het niet gewild zou hebben, of er zijn emotionele bezwaren (het is nu wel genoeg geweest), of men wil (om b.v. religieuze redenen de integriteit van het lichaam niet aantasten. In 1997 is echter het aantal beschikbare organen met 10 gezakt t.o.v. 1996, namelijk van 226 naar 216, dit terwijl het aantal patiënten die op de wachtlijst staan is gestegen tot 1120!!!.
(redactie: U kunt nu zelf een codicil voor orgaan/weefsel invullen, ga naar codicil en druk deze thuis af, of vraag hem bij uw arts/apotheker)

Huis aan huis, 14 januari 1998, 'Een grafsteen moet iets persoonlijks hebben'
Max van den Broek: artikel over en interview met Sijbe en Nienke Sevenster over de import van grafstenen naar wens uit India. Zij zeggen in het interview dat zij d.m.v. import, exclusieve grafstenen kunnen leveren die geheel naar wens zijn, en dat deze grafstenen zeker niet duurder zijn dan de huidige 'saaie' grafstenen.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 12 - 18 januari 1998, ontwikkelingen/ nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana
De tv-film 'The people's Princess' over de laatste levensjaren van prinses Diana zal half april door de Britse zenden Live TV worden uitgezonden.
Bewoners van de chique wijk Kensington lopen te hoop tegen de plannen om voor de voormalige residentie van de prinses een herdenkingspark aan te leggen. Ze vrezen dat de 5 miljoen bezoekers, die verwacht worden, zullen zorgen voor vervuiling en verkeersproblemen en dat de 'sfeer' van de wijk achteruit zal gaan.
Na veertien weken op nummer één te hebben gestaan in de Hot 100 van Billboards is de single 'Candle in the Wind" naar een derde plaats in die hitlijst gezakt.
Om een einde te maken aan de stroom geruchten, namelijk dat Diana niet echt dood zou zijn, maar in anonimiteit leefde ergens op een van de eilanden van de Bahama's, heeft de Bisschop van Petersborough het begrafeniscertificaat vrijgegeven.