Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 48 , 24 november t/m 30 november 1997
doodgewoon winter 97-98 Doodgewoon, Tijdschrift over de dood, winter 1997/98, nummer 15
In het tijdschrift: kort; Vrouwencondooms in de kerk, verslag van Regionale Uitvaart Informatiemarkt op 27 september jl. Niks McDeath, stukje over de Amerikaanse uitvaartorganisatie SCI die GWE beheer in Zeist heeft overgenomen. Column van een doodgraver. De rubriek lied (Freek de Jonge) meerdere versies van het lied 'leven na de dood'. Internet. Religie: Wintigeloof Kroniek. Boekbesprekingen en digitale lezerspost met reacties over "Zijn vrouwen beter dan mannen?
en een 6 tal hoofdartikelen:

Het mortuarium als strijdgebied
Anja Krabben: Artikel over de ontwikkeling van het fenomeen dat ziekenhuizen hun mortuariumbeheer steeds meer uitbesteden.
Moderne memento mori's.
Anja Krabben: Bespiegeling over de nauwe verwantschap tussen fotografie en de dood.
" Mijn sterfbedden waren geen lolletje"
Marijke Streefkerk: interview met Hans Plomp, In de beginjaren zeventig kwam hij in een psychose en kwam toen voor het eerst in een van zijn vorige levens terecht.
Prachtig Theater, wonderschone muziek
Anne van der Zeijden: artikel over de opera Dialogues des Carmélites, die donderdag 4 december in het Amsterdams muziektheater in première gaat. De opera behandelt het thema van leven en de dood, of zoals de regisseur zei: "waatoe zijn wij op aarde".
Che met rijst en bonen
Eva den Buurman: Artikel over het spektakel van de bijzetting van de beenderen van Che Guevara in het mausoleum in Santa Clara op Cuba.
Reïncarnatie herinneringen aan de holocaust
Susan Smit: artikel over de Amerikaanse rabbijn Yonassan Gershom die het boek byond the ashes schreef n.a.v. herinneringen die een vrouw hem vertelde over haar vorige leven.
Horen, zien en niet zwijgen

Patrick Zomers (oprichter van Het natuurlijk Doodcentrum Horizon in België ) n.a.v. zijn boek over ' hoe bewust om te gaan met de dood'

Leeuwarder Courant, 24 november, 1997, Draak vlijt zich over boeddhistische begraafplaats
Foto met onderschrift n.a.v. de inwijding van de boeddhistische begraafplaats in Semenyeh in Maleisië . Er is daar een 300 meter lange draak gerealiseerd met plaats voor meer dan zesduizend urnen.

Verschillende kranten, 24 november 1997, Autodief op vlucht ramt begrafenisstoet
ANP: Een autodief die op de vlucht was voor de politie heeft in Nijmegen een begrafenisstoet geramd. Bij een poging de lijkwagen te ontwijken raakte hij in een slip en reed de gestolen auto total loss. Bij de aanrijding raakte overigens niemand gewond.

Leeuwarder Courant, 24 november 1997, In gehoord en gezien; Een van de machtige mannen van de NAVO
Als de preek van de dominee bij de begrafenis wat uitloopt en de piloten van het vliegveld bij Leeuwarden het luchtruim kiezen en de naverbranders laten brullen boven een geopend graf. "Dan komt ús man fan Eare en Plicht yn it gewear. Kinne dy lju van de NAVO harren mar klearmeitsje"

Verschillende kranten, 26 november, 1997, Orgaandonatie vaak geweigerd
ANP: Ruim de helft van familieleden van patiënten die in het ziekenhuis overlijden zegt "nee" op de vraag van de arts om orgaan- en of weefseldonatie. dertig procent hiervan geeft als reden dat het de vermoedelijke wens is van de overledene, tien procent vindt dat de dierbare met rust gelaten moet worden en een kwart noemt emotionele redenen, morele bezwaren, geen belangstelling en geloof. (red: Hieruit blijkt hoe belangrijk het is - indien u wilt dat uw organen en weefsels ter beschikking moeten worden gesteld na uw dood- om een donorcodicil te dragen!).

Leeuwarder Courant, 26 november 1997, As strooien mag op de Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden
In Leeuwarden mogen nabestaanden voortaan de as van een overledene ook verstrooien op de gesloten Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden. De voormalige begraafplaats is in zijn geheel aangewezen als strooiveld.

Verschillen de kranten, 27 november 1997, Zevenduizend jaar oud graf gevonden
GPD: In de gemeente Hardinxveld-Giessendam is een zevenduizend jaar oud skelet in een graf gevonden op de plaats waar in de toekomst de Betuwelijn is gepland.

Verschillende kranten, 27 november 1997, Hersendefect wellicht oorzaak van wiegendood
ANP: Amerikaanse onderzoekers hebben een defect ontdekt bij baby's die aan wiegendood zijn overleden. Deze baby's hadden minder zogeheten neurotransmitters in het deel van de hersenen dat de ademhaling controleert.

Telegraaf, 28 november, "Wie steelt er nou van graven?"
Artikel (met foto) n.a.v. de oprichting van de werkgroep Petra tegen Begraafplaatsendiefstel. Petra van de Laar uit Breda, oprichtster van de werkgroep, wil met een landelijke campagne proberen de daders van vernielingen op begraafplaatsen tot inkeer te brengen en het probleem te beteugelen.