Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 33 , 11 augustus t/m 17 augustus 1997
Verschillende kranten, 13 augustus 1997, Steeds meer Amerikanen geloven in leven na de dood
ANP: Uit onderzoek blijkt dat 81 % van de Amerikanen er zeker van is dat er een leven na de dood is. In de jaren 70 was dat nog maar 77%. Opvallend is dat er zich ook een stijging heeft voorgedaan bij
Rooms-Katholieken namelijk van 67 % naar 84 %. Wetenschappers staan echter sceptisch tegenover dit geloof, van hen gelooft maar 40 % in het hiernamaals.

Telegraaf, 14 augustus 1997, Woning tijdens begrafenis geplunderd
Terwijl de overledenen naar haar laatste rustplaats in Ruurlo werd gebracht, hebben inbrekers de woning geplunderd. Volgens de politie hebben de dieven bewust de begrafenis uitgekozen om hun slag te slaan: "Je hebt een categorie inbrekers die overlijdens- en trouwadvertenties napluizen om te kijken wanneer ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Daarbij deinzen ze er niet voor terug om, zoals in dit geval, op klaarlichte dag huizen binnen te dringen."

Aneen, ledenblad ABVA-KABO, 14/16 augustus 1997, Dodenenergie
In de Column Hollands Diep aandacht voor het hergebruik van energie door het crematorium in Helsingerborg in Zweden. In een wat luchtige stijl wordt verhaalt van ene mevr. Nilson die erg tevreden is over het hergebruik van energie door het crematorium dat die dag haar man heeft gecremeerd.

Volkskrant , 16 augustus 1997, 'Help' in neon, om nooit te gewennen aan geweld
Artikel over het plaatsen van een neon 'herdenkingsmonument' in de Amsterdamse Voetboogstraat ten behoeve van Joes Kloppenburg. Hij werd een jaar geleden gewelddadig omgebracht toen hij had geprobeerd een vechtpartij te sussen.

Volkskrant, 16 augustus 1997, Een land vol eeuwigheid
Kees Fens: Een reisverslag over Ierland waarin de schrijver met name verhaalt over de zeer oude kloosters die de tijd hebben overleeft i.t.t. tot de later gebouwde. Citaat: 'Opzij onder scheve kruisjes de laatste kloosterlingen, een eeuw gelden gestorven. Bijna nergens in dit land willen de doden onzichtbaar worden'.

Verschillende kranten, 16 augustus 1997, Dichteres Ida Gerhardt overleden
(red.: We besteden met name hier aandacht aan haar omdat ze regelmatig als dichteres van een afscheidsgedicht genoemd werd. In het najaar willen we aan dit onderdeel op onze site meer aandacht gaan besteden.)
Haar bekendste 'overlijdensgedicht' is wel:

De gestorvene

Zeven maal om de aarde gaan,
als het zou moeten op handen en voeten;
zevenmaal om die ene te groeten
die daar lachend te wachten zou staan.
Zeven maal om de aarde gaan

Zeven maal over de zeeën te gaan,
schraal in de kleren, wat zou het mij deren,
kon uit de dood ik die ene doen keren.
Zeven maal over de zeeën gaan -
zeven maal om met z'n tweeën te staan.

Ida Gerhardt