Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 49
29 november t/m 5 december 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Prins Bernard Dinsdag 1 december 2004, Prins Bernard is overleden.
Deze week op tv, en in kranten, weekbladen etc. heel veel nieuws over en naar aanleiding van het overlijden van Prins Bernard.

Terebinth ledenblad december 2004 Terebinth, december 2004, kwartaalblad van de vereniging voor funeraire cultuur.
In het blad verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. Daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
Wi Kern, Wi San, Wi Gung
Puck Kooij: Verslag van de Terebinth reis naar naar Denemarken en Noord-Duitsland.
Op cursus in Kassel
Rindert brouwer: '7.20 m hoog, 50 cm breed, 18 cm dik met een verheven ornament, dan mag het inschrift verdiept zijn, want dan is te zien dat het handwerk is....' Deze wat raadselachtige zin gaat over de maten en vormgeving van een Duitse grafsteen. In het artikel wordt beschreven hoe men in Duitsland omgaat met de vormgeving van graftekens op begraafplaatsen. Daarna wordt een beeld geschetst van de Duitse grafcultuur.

Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 10, november 2004. Productspecial: kleding.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Portret, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Productspecial: kleding
Henk Kok, Mieke van Leeuwen en Yvette Polma: De hoge hoed en het jacquet vormen traditioneel de bij de uitvaartverzorger passende kleding. Is dat vandaag de dag nog zo? In deze productspecïal wordt de kleding van uitvaartverzorgers onder de loep genomen zowel uit historisch oogpunt als uit het perspectief van vandaag de dag. Kun je met betrekking tot uitvaartkleding spreken over een modebeeld en zo ja, hoe ziet dat eruit?
Aarzeling in automatisering
Gerrit Jan Pulles: In de ideale situatie zijn alle partijen in de uitvaartwereld rechtsreeks volgens dezelfde digitale standaard met elkaar verbonden. Zover is het echter nog niet. In de contacten tussen de uitvaartondernemers, verzekeraars, begraafplaatsen en crematoria is de branche nog niet geautomatiseerd volgens algemeen geaccepteerde standaarden. En dat is jammer en inefficiënt, zeggen voorstanders van zogenoemde ketenintegratie.

Telegraaf, 29 november 2004, Protocol voor verklaring van overlijden wordt gewijzigd.
Binnenkort mogen huisartsen of behandelend artsen in ziekenhuizen alleen een verklaring van overlijden afgeven als de dood van de patiënt op basis van het medisch dossier verwacht had kunnen worden. In alle andere gevallen moet verplicht een gemeentelijk lijkschouwer worden ingeschakeld. Alle gemeentelijke lijkschouwers moeten verder in de toekomst aan strenge opleidingseisen voldoen, willen zij worden benoemd. Er komt een speciaal register waarin alle gekwalificeerde lijkschouwers zijn opgenomen, zo meldt De Telegraaf. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil deze maatregelen samen met zijn collega-ministers Donner van Justitie en Hoogervorst in de Wet op de lijkbezorging vastleggen. Dat schrijft de VVD-bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil met deze nieuwe regels een einde maken aan de situatie dat lijkschouwers ten onrechte een verklaring van natuurlijke dood afgeven.

Verschillende kranten, 1 december 2004. Eerste joods hospice komt in Amsterdam
ANP: Amsterdam komt een joods hospice een huis waar mensen met een terminale ziekte hun laatste weken kunnen doorbrengen Het wordt het eerste joodse hospice in Europa. Het tehuis wil zorg bieden aan door de Tweede Wereldoorlog getraumatiseerde mensen. Omdat joodse families nog steeds klein zijn is mantelzorg van directe familieleden vaak niet mogelijk.

Sneek begraafplaats met houten wanden Leeuwarder Courant, 2 december 2004, Een gedenkplaats voor weggevlogen leven
Reinder Boeve: Oude en nieuwe begrafenistradities ontmoeten elkaar op de Algemene Begraafplaats in Sneek. Morgen gaat de stiltetuin open.
Symboliek te over in de stiltetuin, een nieuw ingerichte hoek van de Algemene Begraafplaats in Sneek die morgen officieel open gaat. Hoge houten wanden in cirkelvorm doen dienst als urnenmuur, maar schermen tegelijk rouwenden af van lawaai uit de buitenwereld. In het midden staat een put met zeven klapwiekende meeuwen in mozaiek, als gedenkplaats voor 'weggevlogen leven'. Het ontwerp van de 'peins-plek' is van de Koudumer kunstenaar Hanshan Roebers, in samenspraak met Noordpeil Landschapsarchitecten. „Nu is het nog kaal, maar door de jaren heen zal dit steeds meer een gedenkplaats worden", zegt Kis van der Laan van Noordpeil.
Voor de urnnissen, maar ook aan de resterende wanden mogen nabestaande gedenkplaten plaatsen. Het duurzame hout van de 'herinnerings-muur' steunt stevig op heipalen. Het geheel gaat vijftig jaar mee, zo is de inschatting....................... Oud en nieuw in het uitvaartwezen ontmoeten elkaar bij de geheel opgeknapte stenen aanlegsteiger, bij de ingang van de begraafplaats. Die maakt het mogelijk om de kist per schip te laten arriveren. Tegenwoordig is dat hip. Rond 1825 vond het stadsbestuur dat een veilige manier om mensen die waren overleden aan iets besmettelijks ter aarde te bestellen.

Leeuwarder Courant, 2 december 2004. Herstel van grafplaat kerk Hilaard
Het gedenkbord ter nagedachtenis aan Hobbe van Aylva en zijn vrouw Frouck in de Johannes de Doperkerk van Hilaard wordt begin volgend jaar opgeknapt door internationaal deskundige Randolph Algera. Al in februari 2002 maakte hij een rapport op over het vervallen epitaaf met grote cultuurhistorische waarde, maar er was lange tijd geen geld voor restauratie.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage