Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 35
23 augustus t/m 29 augustus 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Oude Franse begraafplaats Volkskrant, 26 augustus 2004. Koude oorlog om vriesdrogen doden
'Lyofilisatie' heet het en dit nieuwe procedé voor de verwerking van stoffelijke overschotten heeft tot ruzie geleid in de Nederlandse uitvaartindustrie. Christelijke uitvaartverzorgers spreken van de zoveelste aanslag op de eeuwenoude, bijbelse traditie van het begraven.
Bij 'lyofilisatie' wordt het lichaam eerst onder- gedompeld in vloeibare stikstof, waardoor het volledig bevriest en broos wordt. Met ultrasone geluidssignalen worden de stoffelijke resten daarna tot gruis 'getrild'. Aan het overblijfsel wordt vocht onttrokken. De 30 procent poeder die overblijft kan worden begraven of verbrand. Omdat alle niet organische stoffen zijn verwijderd, vermindert de milieubelasting.
Hel is vooral dal argument dat verkeerd is gevallen bij de christelijke uitvaartorganisatie Op Doorreis. 'De mensen krijgen steeds meer het idee opgedrongen dat begraven een last vormt voor de nabestaanden: verzorging van het graf of het beslag op de schaarse grond in Nederland, zegt Wim de Wit van Op Doorreis. Onder maatschappelijke druk kiezen mensen dan maar voor andermans gemak. 'Terwijl ze zelf mis- schien liever iets anders willen.' Het vriesdrogen wordt volgens hem ook met die boodschap aanbevolen, terwijl er partijen zijn die garen spinnen bij de introductie ervan. 'Er zijn gewoon grote economische belangen mee gemoeid.'
Die laatste suggestie is in het verkeerde keelgat geschoten van de uitvaartverzekeraar- en verzorger Yarden. Het bedrijf erkent dat het onderzoekt of lyofilisatie haalbaar is in Nederland. Directievoorzitter Peter van Wageningen verwerpt de beschuldiging dat hij er 'grof geld mee wil verdienen'. 'Dat is voor ons op dit moment geen onderwerp. We onderzoeken of een nieuwe uitvaartmogelijkheid ethisch verantwoord is en technisch mogelijk.' ....

Leeuwarder Courant, 26 augustus 2004.Nissen ontdekt onder vloer kerk Westhem
Bij de restauratie van het kerkje in Westhem zijn twee nissen ontdekt, waarvan de vroegere functie nog onduidelijk is. Medewerkers van restauratiebedrijf Bouw 75 uit Workum stuitten eind vorige week op de holtes, nadat zij de vloer van de kerkzaal hadden verwijderd. Bij het ontgraven van de vloer is ook een rode zandstenen sarcofaag gevonden. Aan de versieringen op de zijkanten is te zien dat die ooit als altaar gebruikt is.....

New York Times (VK), 25 augustus 2004. Aanleg riool op begraafplaats schudt joden in Nis wakker
In de zuidelijke Servische stad Nis beslaat de zigeunerwijk een gebied van nog geen hectare, waarop zo'n achthonderd mensen wonen. De bloeiende groep heeft kriskras huizen neergezet. Een deel daarvan is plompverloren gebouwd op een oude joodse begraaf-plaats, stille getuige van een vrijwel uitgestorven gemeenschap.
De autoriteiten hebben daar sinds de jaren zestig niets aan gedaan. De groeiende nederzetting werd oogluikend toegestaan en er zijn al twee generaties Roma opgegroeid tussen de zerken.
De grote grafstenen maken soms deel uit van de muren. Een sarcofaag met een glad oppervlak doet dienst als plaat waarop kleren worden gewassen. Elders wordt een marmeren grafsteen van een achttiende-eeuwse rabbi gebruikt als eettafel.
De helft van het kerkhof is nog intact, maar wordt gebruikt als vuilnisbelt. Paardenmest, oude metalen en plastic zakken vol rotzooi liggen hoog opgestapeld. Fecaliën en andere troep stromen dan ook gewoon door de stegen. Vorig jaar oktober gaf de gemeente-raad toestemming voor een riolering. Dat deed de inactieve joodse gemeenschap opschrikken, waardoor er een debat is ontstaan over de Roma-huizen. De aanleg werd gestaakt na protesten van joodse leiders in Belgrado. Zij zeggen dat de wijk illegaal is gebouwd....

Verschillende kranten, 27 augustus 2004. Brandbrief artsen over levensbeëindiging baby's
(ANP) Artsenorganisatie KNMG heeft in een brandbrief aan staatssecretaris Clémence Ross van volksge-zondheid aangedrongen op duidelijke regels voor de levensbeëindiging van pasgeboren baby's met een zware handicap. In Nederland komt dit tussen de twintig en honderd keer per jaar voor, maar elke vorm van externe controle ontbreekt. De KNMG wil een toetsingscommissie. De huidige regelgeving dateert uit 1994 en is „eenzijdig juridisch gericht", stelt de KNMG. In 1997 beloofde toenmalig D66-minister Els Borst al zo'n commissie en ook Ross heeft de Tweede Kamer beloftes in die richting gedaan.
Volgens de KNMG wordt levensbeëindiging „zonder verzoek niet of nauwelijks" gemeld. De praktijk is „onzichtbaar" en daardoor „moeilijk controleerbaar". De organisatie vindt dat ronduit ongewenst. Het zeer lage aantal meldingen zou direct verband houden met het ontbreken van een adequate toetsingsprocedure.
...
  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage