Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 48
24 november 2003 t/m 30 november 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vakblad uitvaart november 2003 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in België en Nederland, nr.10 , november 2003. Thema: Kosten en Baten
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Nieuwe Ooster rijksmonument. Regiobeurs drukbezocht Agenda. Vers van de Pers. Producten en diensten: Begraafplaats van de toekomst;Column Een vak apart: De grafkistenmaker door Peter H.C. van Wijk. Column cursief: 'De oude doos' door H. Kok. Column Recht: Het zaad van de misdaad-bestrijding door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
- Groeten uit Borne
Dick Duynhoven: Het bestuur van St. Barbara in Borne heeft de samen-werking met de uitvaartverzorger uit het naburige Enter verbroken. Maar de leden van de vereniging zijn het daar niet helemaal mee eens. Over kosten en baten en verenigingsverdriet.
- Kunst tot op het bot
Erna Heijligers: Het is nog geen trend. En dat gaat het waarschijnlijk ook niet worden. Geeft niks, want 'ik wil graag iets unieks na mijn dood'. Aldus Paul Vreeling, een van de eerste Nederlanders die razend enthousiast is over plastinatie.

- Het gemis van een gedenkplaats
Frank Mutter: Een 'Anonyme Bestattung', de Duitse variant van anoniem begraven is weliswaar relatief goedkoop, maar blijkt in de praktijk frustrerend voor nabestaanden. Die frustratie wordt nog eens versterkt door Friedhofszwang.

nieuwsbrief Roos, nr 2, 2003 Nieuwsbrief Stichting Roos november 2003, nr 2.
In deze nieuwsbrief diverse artikelen over de betekenis en de tot standkoming van het project 'levenscirkel' in Barger-Compascuum en het wereldomvattend monument dat aan het ontstaan is op Natonaal Verstrooiterrein Delhuyzen.
Volledige Nieuwsbrief is verkrijgbaar bij Stichting Roos, p/a Tempelstraat 14, 6611 AW Overasselt, tempelhof@kabeltelefoon.nl.

Leeuwarder Courant, 23 november 2003. Rust weergekeerd op dodenakker Wolvega
Het is weer rustig op de algemene begraafplaats in Wolvega. Konijnen, roeken en spreeuwen teisterden de dodenakker de afgelopen jaren. De mens mocht of kon er niets aan doen, de natuur heeft echter ingegrepen.
Onder de konijnen brak een ziekte uit, waardoor de groep bijna geheel werd uitgeroeid...... De duizenden spreeuwen die in het voorjaar in de bomen rond de begraafplaats neerstreken zijn inmiddels verder getrokken, net als de roekenkolonie die normaal gesproken de boomtoppen bevolkt.......

Volkskrant, 26 november 2003. Sparen of uitvaartverzekering?
Annemieke Diekman Een uitvaartverzekering neemt nabestaanden veel rompslomp uit handen. Maar als het alleen om geld gaat, is zelf sparen een aardig alternatief. ......
Er zijn volgens het Verbond van Verzekeraars grofweg vier soorten uitvaart-verzekering te onderscheiden. .....Uitvaartverzekeringen hebben een oubollig imago. Veel - vooral jonge mensen - denken dat het iets is voor 'later'.
Aan de andere kant: iedereen gaat een keer dood, dus iedereen weet zeker dat er ooit een uitkering zal plaatsvinden. In die zin kan een uitvaartverzekering nuttig zijn, vooral omdat daarmee de uitvaart zelf voor de nabestaanden alvast is geregeld.
De Consumentenbond trekt in een onderzoek naar uitvaartverzekeringen eerder dit jaar het nut van de uitvaartverzekering enigszins in twijfel. .......
Of een verzekering financieel voordeliger is dan zelfsparen hangt volgens de Consumentenbond dan ook af van verschillende factoren zoals de hoogte van de premie, de looptijd, de kosten van de gemiddelde uitvaart en de periode waarover premie wordt betaald......
De conclusie van de Consumenlenbond is dan ook dat een uitvaartverzekering overbodig is als er voldoende geld voorhanden is. Wel heeft een verzekering zin als je niet wilt dat anderen voor de kosten opdraaien.....

Leeuwarder Courant, 28 november 2003. Marcelis Goverts even terug voor opnening hospice.
Leeuwarden heeft sinds gisteren een hospice waar stervenden hun laatste dagen kunnen doorbrengen met familie en vrienden en in een huiselijke sfeer. De voorbereiding kostte vier jaar.
...
De komst van het hospice heeft bijna vier jaar geduurd. Het beschikt over vier ruime appartementen voor mensen die niet thuis kunnen sterven omdat de zorg te zwaar wordt of een partner het niet meer aan kan.
De appartementen zijn ruim en sober ingericht. De gasten kunnen zelf veel van hun eigen spullen meenemen en zo hun eigen huiselijke sfeer creëren. Er is een logeerkamer voor een vriend of familielid dat wil blijven slapen. Verder zijn er gemeenschappelijke ruimtes en is er een aangepaste badkamer voor de zieken die niet goed meer ter been zijn....

Diverse kranten, 29 november 2003 Familie probeert levende aids-patiënt te begraven
ANP - Familieleden van een stervende aids-patiënt in de Indiase plaats Karur hebben geprobeerd de man levend te begraven. Ze haalden de patiënt uit het ziekenhuis, waar hij was ontslagen om thuis te sterven. Zijn familie vreesde echter besmet te raken met het hiv-virus en reed hem rechtstreeks naar de begraafplaats. De familieleden groeven een graf, maar werden onderbroken door de beheerder van de begraafplaats. Die liet de zieke weer naar het ziekenhuis brengen. Nadat de man daar donderdag was overleden, is hij begraven in hetzelfde graf dat zijn behulpzame familieleden hadden gedolven.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage