Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 40
29 september 2003 t/m 5 oktober 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

uitvaartwezen oktober 2003Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 8, oktober 2003.
In het tijdschrift de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Wie wil er niet groen begraven worden
Anja Krabben: Natuurbegraafplaats Bergerbos is een begraafplaats zonder hekken en zonder sluitingstijd waar ´groen begraven´ echt mogelijk is. Alhoewel menigeen overtuigd is van de behoefte die er aan dit soort initiatieven bestaat, blijkt het zo makkelijk nog niet om daarop in te spelen.
Deel 3 uit de serie: Leven naast de dood
Menno Hessels
: Jan Fiddelaers is sinds 1993 de bezielende kracht achter uitvaartbureau Fiddelaers in Heeze. Hij is getrouwd met Riet (o.a. auteur van diverse boeken over rouw) en heeft twee dochters die af en toe in de zaak meewerken. Hoe gescheiden zijn werk en privé voor hem? Hoe leeft hij naast de dood?

Leeuwarder Courant, 30 september 2003. Monument voor vijf jaar
Eva Vriend: Gedenktekens voor verkeersslachtoffers mogen in Friesland
niet langer dan vijf jaar in de berm blijven staan. Nabestaanden ergeren zich aan de symboliek van de maximumtermijn: alsof het verdriet daarna stopt.
Bermmonumenten voor verkeersslachtoffers moeten na vijf jaar verdwijnen. Friesland en Noord-Brabant hebben als enige speciaal beleid gemaakt voor de gedenktekens. Steeds meer Friese gemeenten hanteren vijf jaar als richtlijn. Het stuit op verzet van nabestaanden die hechten aan het gedenkteken voor hun dierbare. Vijf jaar is te kort voor hun verdriet.
De provincie wil omwille van de verkeersveiligheid zo weinig mogelijk obstakels in de berm. Automobilisten moeten makkelijk kunnen uitwijken, is het idee. Onzin, vinden nabestaanden.
De achterblijvers willen weggebruikers ook waarschuwen voor de risico's van het verkeer. Suzan de Kroes van de Vereniging Verkeersslachtoffers vindt wel dat de nabestaanden realistisch moeten blijven. Een permanent monument kan in haar ogen nooit.

Leeuwarder Courant, 30 september 2003. Lotgenoten steunen elkaar na verlies dierbare
Aukje Mulder: Na het verlies van een dierbare door een verkeersongeval is het moeilijk het leven weer inhoud te geven. Humanitas en Slachtofferhulp organiseren samen lotgenotengroepen voor nabestaanden. Die vinden steun bij elkaar door het uitwisselen van ervaringen.
'Herkenning' is het sleutelwoord voor lotgenoten. De begeleiders geven veel informatie over gevoelens rond rouw en verlies.
De omgeving weet vaak niet hoe men met het verdriet van nabestaanden om moet gaan, waardoor contacten soms iets krampachtigs krijgen. Willy Westendorp adviseert mensen zich niets aan te laten praten.

Verschillende kranten, 2 oktober 2003. Prins Bernhard gaf dominee al instructies voor uitvaart
ANP Prins Bernhard heeft dominee Nico ter Linden al instructies gegeven voor zijn uitvaart. Dat valt op te maken uit een uitspraak van de prins in een tv-interview, afgenomen door Rik Felderhof van de NCRV. Daarin zegt de hoogbejaarde prins wel gelovig te zijn, maar: „Ik ben zó religieus dat ik de lieve dominee Nico ter Linden heb gevraagd om duidelijk bij mijn begrafenis te zeggen dat ik niet wenste toe te behoren aan één kerkgenootschap".

Leeuwarder Courant, 4 oktober 2003. Begraafplaats is als een spiegel van de stad
Feddo Dijkstra: „Als ik hier woonde, dan wilde ik hier begraven worden. Dat weet ik heel zeker." De in verval geraakte Oude Begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden is een prachtige plek, vindt schrijver Nicolaas Matsier. Hij wandelt tussen de scheefgezakte zerken door, over verdorde kastanjebladeren, over het gras dat de grintpaden overwoekert.
Matsier is in Leeuwarden op uitnodiging van de Stichting Litteraire Activiteiten Leeuwarden (SLAL).
Een begraafplaats laat zich bijna lezen als een boek, vindt Matsier, met de talloze in steen gebeitelde opschriften. „Het is de spiegel van de stad, met rijk en arm ieder op hun eigen afdelingen. Tegelijk is het een plek waar dat er bijzonder weinig toe doet."
Net als de paden en de graven is ook het lijkenhuisje in verval geraakt. Ooit werden de doden hier enige tijd 'in de wacht gezet', om te voorkomen dat per abuis iemand levend begraven zou worden.

De Volkskrant, 4 oktober 2003. Parijs weerstaat roep om euthanasie-wet

De Franse regering heeft zich tegen het idee van een euthanasie-wet gekeerd. 'Het leven zelf hoort niet tot het domein van de politiek', zei premier Raffarin zaterdag. Hij werd bijgevallen door zijn ministers Sarkozy (Binnenlandse Zaken) en Perben (Justitie). Zij drukten daarmee het voorstel van hun collega Fillon, minister van Sociale Zaken, de kop in. Die had zich vrijdag nog voorstander van een wettelijke regeling getoond. Het euthanasiedebat vlamde afgelopen week op na de dood van Vincent Humbert, een jongeman die als gevolg van een auto-ongeluk drie jaar geleden vrijwel blind en geheel verlamd was geraakt.
De roep om euthanasiewetgeving, waarvan blijkens enquêtes 80 procent van de Fransen voorstander is, klonk van alle kanten, niet alleen in de media, maar ook bij linkse en rechtse politici.

Leeuwarder Courant, 4 oktober 2003. Euthanasie wordt bespreekbaar in Frankrijk
Henk Glimmerveen: De dood van de 22-jarige Fransman Vincent Humbert heeft de discussie in Frankrijk over euthanasie in een stroomversnelling gebracht. Op voorstel van parlementsvoorzitter Jean-Louis Debré buigt het Franse parlement zich de komende tijd over dit onderwerp, dat tot dusver een nationaal taboe was.
Euthanasie is in Frankrijk verboden. De meningen over het formuleren van wetsteksten die euthanasie in het land mogelijk moeten maken, zijn zeer verdeeld. Scheidslijnen lopen dwars door de partijen heen. Euthanasie komt ondanks het verbod ook in Frankrijk geregeld voor. Het verschil met landen als België en Nederland is dat tot voor kort niemand er openlijk over sprak. De publiciteit rond de dood van Vincent Humbert heeft evenwel vele tongen in beweging gebracht.
Ondanks de grote publiciteit voor de dood van Humbert is een groot deel van de Franse politieke elite nog huiverig voor de discussie over een euthanasie-wet. Een échte discussie over euthanasie lijkt voorlopig nog te veel gevraagd voor Frankrijk.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage