Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 37
8 september 2003 t/m 14 september 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

voorpagina De Begraafplaats De Begraafplaats, nr. 3, jaargang 5, herfst 2003, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws en agenda. Column: Hemel & Aarde door Marie-Louise Meuris. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. En een tweetal hoofdartikelen in het kader van de studiedag Funerair erfgoed: Wat houdt bescherming eigenlijk in?; Bijzondere Groningse monumenten: Kerken in het groen.

Verschillende kranten, 8 september 2003. Dichter Garcia Lorca wordt opgegraven
(GPD)
Binnenkort begint de zoektocht naar de stoffelijke resten van Span-je's meest geliefde dichter Federico Garcia Lorca. De poëet werd in 1936 door Franco-troepen gefusilleerd. Volgens getuigen moet Garcia Lorca begraven liggen in één van de drie massagraven in Viznar, dicht bij Granada. De Spaanse autoriteiten hebben tot nog toe niet willen meewerken. De Britse historicus lan Gibson schreef een biografie over de dichter, maar het is ook hem niet gelukt om de plaats aan te wijzen waar hij begraven ligt.
De opgravingen zijn het initiatief van een organisatie van familieleden van de dertigduizend slachtoffers uit de Burgeroorlog die nog altijd worden vermist. Vorig jaar is een begin gemaakt met het openen van massagraven. De stoffelijke resten worden overgedragen aan de families voor herbegrafenis. De familie van de dichter heeft zich steeds verzet tegen opgraving van Federico's lichaam, maar Gibson schuift hun bezwaren opzij.

Leeuwarder Courant, 13 september 2003. Nabestaanden droevig om weghalen bermmonument
Monique Warmels (30) uit Kollum is bedroefd. De gemeente gaat over vijf jaar het gedenkteken weghalen van de brug waar haar vriend Johan Schippers anderhalfjaar geleden is verongelukt. Zij was ervan uitgegaan dat het monument in de brug van de Willem Loréweg nooit meer zou verdwijnen. De gemeente houdt vast aan de provinciale richtlijnen.
Verder heeft de beleidsambtenaar Warmels laten weten dat het monument de weggebruikers afleidt. „Het is voor ons een belangrijke plek", stelt zij. Ze gaat er met haar kinderen heen om Johan te gedenken. Alleen al het idee dat dit ooit niet meer zal kunnen, schrikt haar af. Voor haar eigen wegen schrijft de provincie voor dat gedenktekens niet langer dan vijf jaar in de berm mogen staan.

Leeuwarder Courant, 13 september 2003. Column Lief en Leed: Lijk uit de kist.
Tiny Bandsma: Met mijn ouders ging ik in de jaren tachtig bijna elk jaar in de herfstvakantie naar de Costa Brava in Spanje. In 1987 was Calella aan de beurt. Een vriendin van mij mocht ook mee.
Op een ochtend liepen we langs de boulevard van Calella en kwamen op een kerkhof terecht. In Spanje worden de mensen boven de grond 'begraven', omdat (misschien wel bekehd) de grond daar te hard is om een gat te graven. De kisten worden in een soort van nis geschoven en daarna wordt de boel dichtgemetseld. Het lijkt een muur met vijf a zes graven boven elkaar.
Er was die morgen een man aan het werk op een steiger. Hij was bezig een graf te openen met hamer en beitel. Bij ons worden ook wel graven vervangen, maar dit gebeurt afgeschermd van de mensen. Nieuwsgierig als we waren, bleven we staan en waren benieuwd wat de man vervolgens zou gaan doen.
De volgende dag gingen mijn ouders nog even kijken, in een hoekje op het kerkhof brandde een vuurtje. Het was hun wel duidelijk wat daar werd verbrand.

Volkskrant, 13 september 2003. Wel stress, geen strijd

René Didde: Mensen die sterven produceren grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol. Door psychische spanning uit angst voor de dood, werd lang gedacht. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen die niet weten dat ze doodgaan veel cortisol in hun bloed hebben.Een harde biologische verklaring voor het al dan niet 'vredig heengaan' of 'rustig inslapen' is nog niet gevonden. Als het cortisolniveau inderdaad een maat vormt voor de psychologische stress die gepaard gaat met de naderende dood, dan zouden mensen met een sterk verlaagd bewustzijn en alertheid, zoals dementerenden en mensen met hoge doses morfine, minder stresshormoon moeten aanmaken, zo redeneerden Swaab en zijn medewerkers. Opmerkelijk is ook dat hoge doses morfine bij euthanasie kennelijk wel gevoelens van pijn sussen en het bewustzijn versluieren, maar niet leiden tot minder stresshormoon. De torenhoge cortisolgehalten bij stervenden zijn dus kennelijk geen gevolg van psychologische stress, maar hebben een fysieke aard, concluderen de onderzoekers.
Toch is hij ervan overtuigd dat er een maatstaf voor vredig heengaan bestaat. In een vervolgonderzoek wil Swaab daarom meer stoffen bepalen die betrokken zijn bij impulsoverdacht in het zenuwstelsel.
Volgens stervensbegeleider Jan Dinkelaar uit Diever zou het in een vervolgonderzoek raadzaam zijn ook stervenden met een boeddhistische achtergrond te bekijken, al zal het bij hen niet gemakkelijk zijn toestemming te krijgen hun stoffelijk overschot te onderzoeken.
'In hun cultuur is de dood veel meer ingebed', zegt Dinkelaar die in twintig jaar een honderdtal stervenden begeleidde en ook trainingen voor stervens-begeleiders verzorgt in het door hem opgerichte Nederlands Instituut voor Stervensbegeleiding. Katholieken sterven ook rustiger dan calvinisten, is zowel de indruk van Dinkelaar als van een woordvoerder van het mediapastoraat.Wellicht vinden onderzoekers nog een echt harde maatstaf voor al dan niet vredig heengaan.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage