Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 34
18 augustus 2003 t/m 24 augustus 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 18 augustus 2003. Limburgse crematies op internet te volgen.
(ANP) Familie en nabestaanden kunnen crematies in Crematorium Limburg in Heerlen vanaf 1 november wereldwijd volgen via internet. Dat is volgens opzichter J. Schoenmakers van het crematorium vooral een oplossing voor familieleden die ver weg wonen, zoals in Turkije, Marokko of Australië. Het Crematorium Limburg is voor zover bekend het eerste in Nederland dat deze internetdienst aanbiedt. De familie bepaalt of een afscheid van een dierbare op internet komt. Familieleden krijgen vervolgens een code, waarmee ze kunnen inloggen voor de plechtigheid.

Leeuwarder Courant, 18 augustus 2003. Familie ontdekt foute identificatie in lijkkist
Kort voor de begrafenis kwam familie tot de ontdekking dat het niet de 61-jarige Antonius Martinus Kruis uit Sneek was die in de lijkkist lag. De verbijstering was groot, immers de politie was stellig geweest. Aan de hand van papieren die de man bij zich droeg, had de politie de identiteit vastgesteld en daarna was de familie ingelicht. De politie zit zwaar in de maag met de persoonsverwisseling. Er is een intern onderzoek gaande om de gang van zaken te achterhalen. Uit het intern onderzoek moeten ook aanbevelingen komen om in de toekomst zulke dramatische vergissingen te voorkomen, stelt hij.

Verschillende kranten, 18 augustus 2003. In Parijs worden lijken bewaard in supermarkt
(ANP, AFP, DPA) In Frankrijk heeft de warmte van de afgelopen weken geleid tot grote problemen bij begrafenisondernemers. Volgens minister van volksgezondheid Jean-Francois Mattéi heeft de hittegolf mogelijk aan vijfduizend mensen het leven gekost. De wachttijden voor een begrafenis of crematie in de regio Parijs zijn opgelopen tot twee weken. De nood is zo hoog, dat een voormalige supermarkt in de Franse hoofdstad is ingericht als tijdelijk mortuarium. De socialistische oppositie kondigde aan in september - als het parlement van reces terugkeert - een parlementaire enquêtecommissie te eisen.
Ook in Italië heeft de hitte tot grote problemen geleid. Alleen al in de Noord-Italiaanse stad Genua zijn de afgelopen dagen al meer dan honderd mensen, voornamelijk ouderen en zieken, overleden, zo meldden de Italiaanse media gisteren.
De ziekenhuizen in de stad zijn overvol. Vooral mensen boven de 75 jaar hebben als gevolg van de hoge temperaturen last van ademhalingsstoornis-sen en een slechte bloedcirculatie. In de steden Milaan en Turijn zijn de afgelopen dagen meer dan vijftig mensen aan de hitte bezweken.

Leeuwarder Courant, 19 augustus 2003. Http:// De stemming.

Op internet volgen van een crematie doet afbreuk aan de waardigheid van de plechtigheid: 39% JA 61%NEE


Nieuwsblad van het Noorden, 19 augustus 2003. Gemeente neemt beheer begraafplaats over van Justitie
De algemene begraafplaats in Veenhuizen ligt op een verhoging in het landschap. De geschiedenis vertelt dat dat komt, doordat er vele doden op elkaar gestapeld liggen. Samen vormen ze een min of meer natuurlijke grafheuvel. Tot vandaag was het beheer van de begraafplaats in handen van Justitie. De gemeente Noorderveld neemt die taak over. Wie zonder achtergrondinformatie de algemene begraafplaats betreedt, denkt op een militair kerkhof te zijn beland. Alle verpleegden hebben anonieme witte kruisen gekregen, met daarop slechts een nummer.Ter gelegenheid van de overdracht mocht het huidige personeel van de penitentiaire inrichting vast een graf voor later reserveren.

Leeuwarder Courant, 21 augustus 2003.
Graf gaat meer kosten door extra verzekering
(GPD) De kosten van een graf gaan fors omhoog. Begraafplaatseigenaren moeten zich gaan verzekeren tegen mogelijke ongelukken op hun terrein en gaan die kosten doorberekenen. De prijsstijging is onvermijdelijk na een uitspraak van de Hoge Raad. Die besliste dat graftekens 'onroerend goed' zijn en dus eigendom van de begraafplaats, hoewel nabestaanden de zerken en kruisen betalen. Daarmee is de begraafplaatseigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud. De kerken hebben zich inmiddels verzekerd voor de gevolgen van ongelukken op begraafplaatsen en berekenen die kosten door. Daarmee zijn parochies niet van de verantwoordelijkheid af. De verzekering dekt geen schade die ontstaat door achterstallig onderhoud. Daarom hebben de bisdommen een reglement opgesteld voor kerkhofbeheer. Kerkbesturen moeten nabestaanden wijzen op hun plicht de gedenktekens te onderhouden. De uitspraak geldt overigens voor alle kerkhoven, ook de gemeentelijke.

Leeuwarder Courant, 21 augustus 2003.
Omwonende Waldhof furieus op gemeente
Omwonenden van de nieuwe begraafplaats met crematorium De Waldhof in Opeinde voelen zich nog steeds genegeerd door de gemeente Smallingerland. Bezwaren van omwonenden zijn afgewezen door de gemeente. De buren vrezen onder andere de extra verkeersdrukte. Wethouder Fred Veenstra zei gisteravond dat er maatregelen volgen wanneer blijkt dat de verkeersstroom spaak loopt. Volgens Veenstra is de plek aan de Rydwei bij Nijtap en langs de Waldwei de beste van de onderzochte mogelijkheden.

Leeuwarder Courant, 21 augustus 2003.
Cd vol met nieuwe uitvaartnummers
(GPD) Begravend en cremerend Nederland raakt uitgeluisterd op 'Who wants to live forever' van Queen en 'Time to say goodbye' van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, meent Monuta. 's Lands grootste uitvaart-verzorger komt daarom met een eigen cd: een plaatje met negen Nederlandstalige nummers, nieuwe teksten en muziek van Henk Bemboom. De gevarieerde cd heet 'In de stilte van de wind'.

Leeuwarder Courant, 22 augustus 2003. In hospice eigen baas over laatste stuk van leven
Gerard Akkerman. Eind dit jaar opent het hospice van de Stichting Palet in het Marcelis Goverts Gasthuis in Leeuwarden de deuren. Het hofje wil stervenden een thuis bieden in de laatste fase van hun leven. Zij bepalen zelf hoe die laatste fase eruit moet zien. Het hospice moet voor stervenden die door omstandigheden niet langer thuis kunnen blijven een thuis worden, waar ze in rust en met familie en vrienden de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen. Er komt een zorgteam met een verpleegkundige, ondersteund door huisartsen en zo'n vijftig vrijwilligers waarvoor de werving dit weekeinde start. Mensen kunnen alle zorg krijgen die ze nodig hebben, maar het is niet de bedoeling dat de verzorgers zich opdringen.
Mensen moeten terminaal zijn voor ze voor een plek in het hospice in aanmerking komen. De levensverwachting is maximaal drie maanden.
Bij de werving van vrijwilligers werkt het hospice nauw samen met VTZ, die er ook een kantoor krijgt. Het VTZ heeft veel ervaring met werving, begeleiding en training van vrijwilligers. Mensen die zich als vrijwilliger aanmelden hebben vaak zelf in hun nabije omgeving een sterfgeval meegemaakt. De vrijwilligers mogen geen medische handelingen verrichten. Daarvoor is er een verpleegkundige. Overdag en in de avond is er permanent een verpleegkundige aanwezig, 's Nachts is er een ambulante verpleegkundige die de nodige handelingen, zoals het geven van pijnbestrijding, verricht. Een vrijwilliger waakt in de nachtelijke uren en kan bij nood de verpleegkundige of huisarts oproepen. Het is volgens De Jong de bedoeling dat mensen hun eigen huisarts houden. Lukt het niet, omdat iemand van buiten Leeuwarden komt, dan heeft het hospice een huisarts die de zorg wil overnemen. Euthanasie is, anders dan bij veel christelijke sterfhuizen, niet uitgesloten.

Volkskrant, 23 augustus 2003. Als Frankrijk vakantie viert, creperen de oudjes.
Martin Sommer.Deze snikhete augustusmaand overlijden er volgens de kasboeken van de begrafenisondernemers veel meer bejaarden dan anders ledereen is met vakantie. Nederland is deze zomer in de ban van de waterstanden, Frankrijk van de 'massaslachting' (Le Monde) die de hittegolf onder de bejaarden heeft aangericht. Europa vraagt zich af waarom Frankrijk zijn bejaarden aan hun lot overlaat. Dat is in zekere zin het noodlot van een goed georganiseerd land met een hartstocht voor statistiek. In Spanje, Italië en Portugal zijn ook veel mensen overleden als gevolg van de warmte. Alleen weet niemand hoeveel precies.
Het tweede probleem is de vakantie. Begrafenisondernemers, doodbidders, priesters en grafdelvers willen net als iedereen in Frankrijk in augustus naar de bergen en het strand. President Chirac gaf toe dat de staatsinstellingen hadden gefaald in de bescherming van de ouderen. Maar vooral was het toch de fout van de Franse burgers die niet voor oma wilden zorgen.
Het komt veel voor dat mensen hun oude moeder voor twee maanden naar een bejaardentehuis brengen, om zelf met vakantie te kunnen. Alweer: die Franse vakantie. De helft van de ziekenhuizen is dicht. De andere helft, de openbare, is overvol. Daarvandaan komen de televisie-beelden van uitgedroogde mensen in de hal en de gang, en paniekerige verpleeg-kundigen die geen tijd hebben om bij te houden of de oudjes hun glas water wel helemaal leegdrinken. En die beelden staan weer voor een algemener probleem. In Zwitserland staan driemaal zoveel verpleegkundigen aan het bed als in Frankrijk, dat '15 tot 20 jaar' achterligt bij andere Europese landen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage