Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 23
2 juni 2003 t/m 8 juni 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verenigingsblad De Terebinth De Terebinth, juni 2003, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, stichting www.dodenakkers.nl, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
De Terebinth op de Franse toer.
Hoe zit het met de belangstelling voor funeraire cultuur in het buitenland?
Rindert Brouwer kijkt naar enkele Franstalige zusterorganisaties.
Wonen op een begraafplaats
Hoe is het om op een dodenakker te wonen? Henk van den Boogert bracht zijn jeugd door op de rooms-katholieke begraafplaats te Schiedam.
Joodse graftuin in Parimaribo
Jannes H. Mulder vond in Paramaribo joodse gedenkstenen, die een tweede leven kregen.

Vakblad:  De begraafplaats mei 2003 De Begraafplaats, nr. 2, jaargang 5, zomer 2003, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; uitvaartmuseum wil andere naam,   Agenda. Gedenktekens voor schrijvers, Column: Hemel & Aarde door Marie-Louise Meuris. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten: urnen en columbaria, informatiezuilen. En een drietal hoofdartikelen:
Besmettingsgevaar
Harry Perrée: Regelmatig wordt de LOB geconfronteerd met verhalen over besmettings-gevaar tijdens het ruimen. Beheerders bellen de bedrijfsconsulent op om te vragen of ruimen geen gevaar oplevert. "Alsof allerlei enge ziekten bij grafruimingen zo vanuit het graf op de grafruimer zouden kunnen springen." Allemaal indianenverhalen, meent de LOB. Het is uitgesloten dat een ruimer aids, Sars of een andere ziekte oploopt die een overledene onder de leden heeft gehad. Ook een besmetting door rottingsbacteriën is tot op heden nog nooit geregistreerd.
Begraven op eigen grond
Marc Wilms zocht uit in hoeverre het voor een burger mogelijk is om een familiebegraafplaats in te richten op eigen grond. De wet staat het toe, maar veel gemeenten blijken niet gediend van deze eigen begraafplaatsjes. Wilms begrijpt niet goed waarom.
Bijzondere en kunstzinnige stenen.
Pauline prior: Op de Floriade verleden jaar werden in 'De laatste tuin' bijzondere grafstenen getoond. Hoe groot is de vraag naar bijzondere grafmonumenten eigenlijk en heeft 'De laatste tuin' daarop nog invloed uitgeoefend? Enkele makers van de monumenten geven antwoord.

Volkskrant, 4 juni 2003, Uitvaartwereld vindt sorry moeilijk woord
Een verdraaide nek, half open mond en slordige kleding. Zo zien nabestaanden hun dierbare liever niet in de kist liggen. Toch overkwam het mevrouw 'Verwant' (gefingeerde naam) bij de opbaring van haar man. Dat was niet alles. De uitvaart liep in de soep. De naam van haar man was verkeerd gespeld, er zat ongevraagd een kruis op de kist, de chauffeur wist de weg niet en ze kreeg een verkeerde rekening. Verwants schrijnende geval is te lezen in Uitvaart, vakblad voor de uitvaartbranche. Volgens Contijn van Marie van Stichting de Ombudsman zijn de klachten van Verwant kenmerkend voor de uitvaartbranche Hoewel het aantal klachten over de sector laag is, zijn ze vaak ernstig.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage