Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 22
26 mei 2003 t/m 1 juni 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart mei 2003 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in België en Nederland, nr.5. mei 2003. Thema: Kunst en vormgeving
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; 'Nederlandse omweg' blijft populair voor overleden Duitsers, Kindermortuarium in Rotterdam, Nieuwe Rietveld-aula is 'gemiste kans, Dood op 't web. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Kaarten voor kinderen, Foetuskistje, Herdenkingsconcerten en ondersteuning. Estafettecolumn: De kunstenaar door Annet van der Kamp. Column cursief: Het wiel door H. Kok. Column Recht: Over bakzeil en defibrillators: door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Als de chi maar stromen kan (Feng Shui en de uitvaartbranche)
Erna Heijligers: De principes van feng shui kunnen in tal van situaties worden toegepast. Bijvoorbeeld voor de inrichting van begraafplaatsen, rouwcentra en crematoria. Architect en feng shui-adviseur Frans van Til: "Het is goed als je met een open mind kunt kijken naar zaken die je voor vanzelfsprekend houdt."
Dick Duynhoven: Sorry zeggen schijnt moeilijk te zijn (het omgaan met klachten)
Er zijn relatief weinig klachten over de manier waarop de branche haar werk doet. De manier waarop er met die klachten wordt omgegaan is echter niet altijd in orde. Een afschrikwekkend voorbeeld en de reacties daarop.

Verhalen van Rouw, proefschrift Riet fiddelaers-Jaspers Verhalen van Rouw, proefschrift van Riet Fiddelaers Japers
Jaarlijks blijven vele adolescenten (jongeren tussen 12 en 20 jaar) als rouwende achter na de dood van iemand in hun gezin. In deze studie van Riet Fiddelaers-Jaspers gaat het om jongeren in het voortgezet onderwijs die een verlies in het gezin hebben meegemaakt.
Rouw wordt bij jongeren vaak niet opgemerkt; ze verbergen hun verdriet, ze willen niet 'anders' zijn dan hun vrienden, ze zijn bang er niet bij te horen en ze willen hun rouwende ouders niet extra belasten. Van belang is de steun die de adolescent om zich heen ervaart van vrienden, klasgenoten en op school. Als steun kunnen ook professionele interventies plaatsvinden, zoals begeleiding door een leerlingbegeleider of het meedoen aan een support-groep voor rouwende leerlingen op school.
In het kader van deze studie werd het effect onderzocht van twee interventies: een supportgroep voor lotgenoten op school en een gestructureerde vorm van zelfreflectie, de ZKM-JV. Er werd gewerkt met een controlegroep van rouwende jongeren. Een van de meest opmerkelijke gegevens uit de studie is dat alle vormen van aandacht, zelfs uitsluitend het aanbieden van vragenlijsten zoals in de controlegroep gebeurde, positieve invloed lijken te hebben op het welbevinden van de jongeren.
Uit literatuuronderzoek blijkt dat een supportgroep een goede vorm van sociale steun is voor rouwende jongeren. Zij kunnen er hun gevoelens en ervaringen delen en het vermindert hun gevoel van vervreemding en isolatie. Steun op school is voor de jongeren minder ingrijpend en dichter bij huis dan steun van professionele hulpverleners. Op school zijn leerlingen gewend om in groepen te werken aan bepaalde thema's en vormen ze geen uitzondering. Op zeven scholen voor voortgezet onderwijs (van vmbo tot gymnasium) werden per school twee begeleiders opgeleid om een supportgroep op te zetten en te begeleiden. Voor deze groepen werd de trainingshandleiding 'Rouw op je dak' ontwikkeld. Hoewel verhoging van het welbevinden als gevolg van de groepsbegeleiding vooralsnog niet meetbaar is gebleken, waarderen de jongeren in hoge mate de erkenning en herkenning in de groep.
In Verhalen van rouw komen de jongeren ook zelf aan het woord. De tweede interventie, de ZKM-JV, nodigt jongeren uit hun rouwverhaal te vertellen. In het boek illustreren deze 'miniverhalen' de informatie uit de literatuurstudie en geven jongeren de gelegenheid om achter hun masker mee te kijken naar hun rouwende binnenkant.
Met haar publicatie maakt Riet Fiddelaers-Jaspers een nog vrijwel onontgonnen gebied toegankelijk. Hiermee levert ze een belangrijke bijdrage aan de begeleiding van jongeren met een verlieservaring
Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers, © In de wolken, ISBN 90-77179-01-1,
e-mail bestelling via: indewolken@chello.nl

Een klein verhaal van rouw Riet Fiddelaers Jaspers Een klein verhaal van rouw. Bekentenisvolle verliezen van jongeren. Riet Fiddelaers-Jaspers
Riet Fiddelaers-Jaspers deed onderzoek naar rouw bij jongeren die iemand in het gezin hebben verloren. Dat resulteerde in het lijvige boek(proefschrift) Verhalen van rouw met veel interessante informatie, maar dit boek is door het wetenschappelijke karakter niet makkelijk leesbaar. Riet is van mening dat de informatie met name voor de doelgroep, de rouwende jongeren, toegankelijk moet zijn. Daarom herschreef ze de belangrijkste informatie in goed leesbare taal en vroeg een tiental jongeren om haar daarbij te adviseren. Het resultaat gaf ze aan striptekenaar Bert Bleek en ze vroeg hem om er een stripverhaal van te maken. De jongeren bleken nog niet klaar te zijn met adviseren en schreven uit eigen ervaring belangrijke tips op. Zo is een hoofdstuk ontstaan met zeer leesbare en bruikbare tips met name voor de schoolsituatie. Een klein verhaal van rouw biedt onmisbare informatie voor mensen die regelmatig met jongeren met een verlies-ervaring in aanraking komen.
Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers, © In de wolken, ISBN 90-77179-02-X
,
e-mail bestelling via: indewolken@chello.nl

Medisch Vandaag/KNMG, 26 mei 2003, KNMG tevreden over SCEN
Uit onderzoek naar de praktijk van euthanasie en hulp bij zelfdoding in Nederland van de hoogleraren Van der Wal en Van der Maas blijkt dat 60 - 66% van de huisartsen melding maakt van door hen uitgevoerde
euthanasie c.q. hulp bij zelfdoding. De KNMG verwacht dat het percentage 66% melding door huisartsen in de komende tijd verder oploopt. Reden hiervoor is dat het netwerk van SCEN-artsen die huisartsen adviseren pas sinds mei 2002 landelijk dekkend is, en dat het SCEN-systeem nu slechts een jaar op volle toeren draait. Bovendien is de nieuwe Euthanasiewet pas in april 2002 van kracht geworden.
Het KNMG pleit ook voor een goede regeling voor levensbeëindigend handelen zonder verzoek. Dit komt weliswaar weinig voor maar wordt bijna nooit gemeld. De KNMG wijt dit mede aan het ontbreken van een goede meldings- en toetsingsprocedure. De geldende procedure is zo eenzijdig juridisch dat artsen niet gestimuleerd worden te melden. Een adequate meldingsprocedure is van eminent belang om het aantal meldingen te vergroten maar vooral om de kwaliteit van het medisch handelen in deze gevallen inzichtelijk te maken.

Leeuwarder Courant , 26 mei 2003, Gasthuis Noordersingel verbouwd tot hospice
In het Marcelis Goverts Gasthuis begint morgen de verbouwing om het historische pand geschikt te maken als gasthuis voor de laatste opvang van stervenden. In het hospice van de Stichting Palet komen zes appartementen en gemeenschappelijke ruimtes. De eerste patiënten kunnen er in het najaar terecht. Het hospice is bestemd voor mensen uit Leeuwarden en omgeving. Palet denkt dat de zes appartementen voorlopig voldoende zijn om in de groeiende behoefte aan zulk soort zorg te kunnen voorzien. In Sneek, Harlingen en Hurdegaryp zijn al hospices. De stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Noordwest Friesland, nauw betrokken bij het hospice, wil zich ook in het Gasthuis vestigen.

Volkskrant, 26 mei 2003, Hulpproject voor euthanaserende artsen strand
Ellen de Visser: Het succesvolle project van gespecialiseerde artsen die collega's adviseren bij euthanasie dreigt te stranden door geldgebrek. Artsen kunnen niet meer worden vervangen, hun salaris staat op de tocht en bij de organisatie dreigen ontslagen. Zorgverzekeraars en overheid wijzen naar elkaar voor de financiering. Huisartsen kunnen sinds vier jaar bij een euthanasieverzoek een collega-arts om raad vragen. Consultatie van een tweede arts is verplicht als daadwerkelijk tot euthanasie wordt overgegaan. Het zogeheten SCEN-project (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) bestaat uit een landelijk netwerk van bijna vijfhonderd speciaal opgeleide artsen. Bij de artsenorganisatie KNMG is een projectteam ondergebracht dat opleiding, bijscholing, voorlichting en begeleiding regelt.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage