Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 46, 11 november 2002 t/m
17 november 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Tijdschrift OneWay One Way Magazine (christelijke webwijzer), oktober 2002.
In het blad worden tientallen internetsite beschreven waaronder:
www.uitvaartinformatie.nl
Het Informatiecentrum voor de Uitvaart is een onafhankelijke internetsite. Een mooie site boordevol informatie rondom uitvaart: begraven crematie, rouw, nieuws, begraafplaatsen en een bibliotheek met veel informatie. Ook items uit het nieuws over dit onderwerp en juridisch advies worden aangeboden. Zoekt u iets dat te maken heeft met uitvaart? Dan kunt u hier goed terecht en vindt u vast wat u zoekt!
Nederlands Uitvaartmuseum
Nog steeds wordt gewerkt aan de oprichting van een eigen Nederlands uitvaartmuseum. Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam heeft daarvoor de voormalige directeurswoning ter beschikking gesteld als permanente museumruimte. Om het project te realiseren is een bedrag nodig van ruim een miljoen euro. Volgens Hans Salemink, secretaris van de Stichting Nederlands Uitvaartmuseum, wordt momenteel druk gewerkt aan fondsenwerving en het opstellen van plannen voor een verbouwing, inrichting en exploitatie.

Leeuwarder Courant, 11 november 2002, Begraafplaats Drachten kost € 3,2 miljoen
Voor de aanleg van de nieuwe begraafplaats De Wâldhof in Op-einde trekt de gemeente Smallingerland ruim € 3,2 miljoen uit. De begraafplaats komt aan de Rydwei op de rand van Drachten en Opeinde, langs de Waldwei. Met een geluidswal hoopt de gemeente het geraas van verkeer op afstand te houden. Bij de 8 hectare grote begraafplaats komt ook een crematorium van uitvaartverzorger Monuta. Tegen de plannen zijn door 28 mensen bezwaren ingediend, maar de gemeente heeft die ongegrond verklaard. Smallingerland hecht een groot belang aan de begraafplaats. Andere gemeentelijke grafvelden in Drachten, De Slingehof en een deel van de Zuider begraafplaats, zijn bijna vol. Op De Wâldhof wordt in twee lagen begraven dat biedt meer capaciteit en bovendien is het goedkoper. Ook is er plaats voor een strooiveld voor as en islamitische graven Voordat de begraafplaats gebruikt kan worden, moet de opgehoogde grond voldoende inklinken. Dat duurt ongeveer een tot anderhalf jaar. Zo lang duurt ook de bouw van het uitvaartcentrum ook. Aanvankelijk had de gemeente de naam 'De Rydhof' gekozen voor de nieuwe begraafplaats, genoemd naar de Rydwei. Ze geeft nu toch de voorkeur aan 'De Wâldhof', met de verwijzing naar de Waldwei.

Volkskrant, 13 november 2002, Van harte gecondoleerd, column Hedenlands van Jan Kuitenbrouwer
Enkele stukjes daaruit: 'ik ben het met u eens', schrijft mevrouw Buur-Smit uit Heemstede, 'gecondoleerd kan niet!' In het afwijzen van de conventie zit ook iets van: bewaar dat 'gecondoleerd' maar voor gewone sterfgevallen. Of: zelf zou ik mij nooit aan zo'n afgezaagde frase bezondigen, dus dat mag ik ook van anderen verwachten. Daarom is mevrouw Buur-Smit haar suggestie van dat aankijken wel goed: waar het om gaat is het overbrengen van medelijden, compassie, en dat doe je misschien efficiënter met een blik dan met woorden. Ook als ontvanger, als 'nabestaande' zoals het zo guur heet. wil je op zo'n moment misschien liever niet met taal bezig zijn. 'Soms flap ik er ineens "hartelijk gecondoleerd'", uit. schrijft Carine. 'wat niet kan, want hartelijk hoort bij feliciteren en kan worden misverstaan, heb ik gemerkt.' Is dat zo? Hartelijk betekent van harte, wat weer zoiets wil zeggen als 'echt gemeend'. Dat moet in combinatie met 'gecondoleerd' toch kunnen?

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage