Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 40, 30 september 2002 t/m
6 oktober 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Prins Claus Op 6 oktober om 19:00 uur is Prins Claus overleden. De uitvaart van Prins Claus zal wellicht volgens dossier Willem de Zwijger verlopen.
Voor wat betreft de regels en voorschriften omtrent nationale rouw het volgende:
Nederland kent geen nationale rouw. Na het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis komt de ministerraad bijeen om te besluiten welke maatregelen genomen moeten worden. Dit gaat dan over de regelingen met betrekking tot de uitvaart en tot zaken als het halfstok vlaggen en het neerleggen van de condoleanceregisters. Omdat Nederland geen nationale rouw kent zullen vanuit Den Haag geen plaatselijke festiviteiten worden afgelast. Het is aan de burgemeester van een gemeente om te bezien welke maatregelen passend zijn. Nieuw is deze keer: De instructie van premier Balkenende die het luiden van klokken verbiedt tot de dag van de uitvaartdienst, plaatselijke tradities uitgezonderd.

uitvaartwezen oktober 2002 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaart branche, nr. 10, oktober 2002
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU. Rubriek: Rouw: Fout Rouwen. Rubriek: Funeraire curiosa: Rouwkleding, Portret: Verwant met het leven: Sil van Oort, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Afscheidshuis, trend of eendagsvlieg?
Mieke Van Leeuwen:De laatste tijd duikt het begrip 'afscheidshuis' in verschillende bewoordingen steeds vaker op. Niet alleen de naamgeving van dit verschijnsel blijkt van huis tot huis te verschillen, ook de uitvoering ervan varieert. Wat is nu precies een afscheidshuis? Waardoor is het ontstaan? Hoe wordt er gebruik van gemaakt? En: is het een trend of een eendagsvlieg?

Wat wil de uitvaartconsument?
Anja Krabben: Werd in het vorige nummer aan de hand van een onderzoek van dr. Piet van de Akker gekeken naar de veranderingen in sterven en uitvaart bezien vanuit de branche, ditmaal staat de consument centraal. Want er kan aan de aanbodkant wel van alles veranderen, maar als dat niet in overeenstemming is met de wens van de consument, brengt het nog geen vooruitgang. Dus blijft de vraag: 'Wat wil de consument?'

Leeuwarder Courant, 6 oktober 2002, Sint Nykster kerkhof houdt herinnering levend
Wiebe van der Hout: Het klinkt wat gek voor een dodenakker, maar pastoor Henk Nota van Sint Nicolaasga constateert dat er weer leven zit in de opgeknapte begraafplaats bij de rooms-katholieke kerk. „Begrave by tsjerke is de kommende 25 jier wer mooglik en dat is wat minsken dochs graach wolle." Als fanatiek liefhebber van de geschiedenis bevalt het hem vooral dat de renovatie met veel historisch besef gebeurde. Dat is wel eens anders geweest. Zo betreurt Nota het dat de zerk van de laatste Friese aartspriester, voorganger van wat nu een bisschop is, niet bewaard is gebleven. Hij heeft nog slechts een foto van de steen van deze Joannes Simons. Diens naam komt wel weer voor op het hernieuwde priestermonument op de begraafplaats. Door nieuwe paadjes omsloten staan nu de 34 namen van de hier ter aarde bestelde priesters weer op de plek waar de geestelijken ook echt liggen. Achter op het kerkhof is een lijn van dertien bijzondere monumenten gemaakt, die de 160 jaar geschiedenis min of meer omspannen. Zij zijn geselecteerd uit de zerken van 43 geruimde graven.
Al doende met de renovatie, die ruim anderhalf jaar duurde, ving de kerkhofcommissie veel verhalen op over in het verleden anoniem begraven pasgeborenen. Gedoopte kinderen kregen een plekje bijna aan het einde van het terrein. „Te betiid berne en dus net doopte berntsjes kamen hielendal oan 'e rane. Gauris deselde deis waarden se begroeven neidat minsken der yn doeken of yn in skuondoaze mei kamen. Memmen witte it plak net iens en hawwe der in soad fertriet fan." Daarom kwam bij het grote kruis midden op het hof een gedenksteen voor alle overleden kinderen met de psalmtekst 'Van de moederschoot af was ik veilig bij U'. „Der steane altiten blommen by. Ik wit net wa't dat dogge, mar it jout it belang oan fan sa'n betinkplak."

 

Leeuwarder Courant, 5 oktober 2002, ingezonden, Oude Begraafplaats
A.M. Fonville: Wie op de Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan rondloopt krijgt een Brok in de keel. Niet alleen vanwege de bar slechte staat waarin veel grafmonumenten zich bevinden, maar ook vanwege zijn prachtige ligging en rust die het uitstraalt. Het is dan ook stuitend om het verweer van de VVD wethouder Brok te lezen in de LC van afgelopen zaterdag n.a.v. de gemeentelijk vraag om subsidie bij Rijksmonumentenzorg. „Ik tocht dat it maklik wêze soe om in püde mei jild te krijen." maar hij laat in het artikel ook weten er zelf niks namens de gemeente erbij te willen leggen!!
Je krijgt van overheidswege uit de pot van monumentenzorg geld (hier f 531.000,-) omdat je een monument bezit en beheert en zoals het hoort en vrijwel iedereen weet moet je daar zelf wat bijleggen. Maar wat zegt Brok min of meer: ik vraag het wel aan (maak ik een goede indruk.) maar ik wijs het ook weer af! Je bent dan volgens mij dom en/of van kwade wille. Hij hoefde er namens de gemeente namelijk nog geen f 200.000, - bij te leggen (daar kan je zelfs nog geen huisje voor kopen!) om een begraafplaats met meer dan 6000 graven en een lijkenhuisje te restaureren. Bij mij blijft na die Brok in mijn keel dan ook een erg vieze smaak achter. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat het hem eigenlijk geen zier interesseert wat er met dat Rijksmonument gebeurt. Brok wil ook nog met de Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden praten over een kleinschalige aanpak van het verwaarloosde park vol historische grafstenen. Ik kan hem nu al zeggen dat dat geen enkele zin heeft: Wie bijna f 600.000 laat schieten voor wat al een beperkte aanpak was (begeleid verval, géén restauratie naar oorspronkelijk staat!), moet natuurlijk niet vragen aan een Stichting -die al 5 jaar zit te duwen en trekken bij de gemeente en zelf zorgde voor een plan van aanpak- om te gaan praten over kleinschalige aanpak. Die zegt na zo'n blamage terecht nee! Voor mij kan Brok nu al de Leeuwarder geschiedenis in als de man die het grootste Rijksmonument van Leeuwarden liet verBROKkelen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage