Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 37, 9 september 2002 t/m
15 september 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Terebinth, september 2002, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:
Openbaarheid en toegankelijkheid
Henk de Feijter: Soms zijn grafmonumenten niet toegankelijk voor het publiek, daar zijn we dan tegen. Soms kun je je echter afvragen of de toegankelijkheid van begraafplaatsen niet te groot is en of er niet ingegrepen moet worden, een zedenschets van.
Een reis naar La Douce France
Marianne Dommisse doet verslag: Met de bus door België en Frankrijk en onder leiding van Rindert en Jeannette is er weer veel te genieten geweest.

Verschillende kranten, 9 september 2002, Levende man doodverklaard in ziekenhuis
(GPD) In de Isala Klinieken in Zwolle is op het nippertje voorkomen dat de organen van een ogenschijnlijk dode man zijn gebruikt voor orgaantransplantatie. De vijftigjarige Zwollenaar was vorig weekeinde hersendood verklaard. Nadat de familie toestemming was gevraagd de organen van de man te mogen verwijderen, werd hij naar een andere locatie van het ziekenhuis gebracht. Toen is geconstateerd dat de patiënt nog in leven was. Het ziekenhuis weigert ,,op nadrukkelijke wens van de familie" op de zaak in te gaan. De Stichting Donorvoorlichting is verbijsterd en zegt dat er een protocol ingevoerd is dat dit soort missers juist moet uitsluiten. Verkeerd diagnosticeren is feitelijk onmogelijk als de procedures juist worden gevolgd, stelt de stichting. De familie wil niets kwijt over het drama, maar laat weten juridische stappen te overwegen. De dochter beaamt dat haar vader met een hersenbloeding werd opgenomen. Na een tweede infarct werd hij hersendood verklaard. Later bleek dat hij in coma was geraakt. Inmiddels zou hij daaruit zijn ontwaakt en is oogcontact mogelijk. Het incident is niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en daartoe is het ziekenhuis ook niet gehouden. Het is uitsluitend verplicht de familie op de hoogte te stellen dat er een klacht kan worden ingediend bij de klachtencommissie van het ziekenhuis. De klachtenfunctionaris van de Isala Klinieken was onbereikbaar voor de vraag of dat in Zwolle is gebeurd. .

Leeuwarder Courant, 12 september 2002, RK-herdenking na opknappen kerkhof
Het oudste rooms-katholieke kerkhof van Friesland, dat in Sint Nico-laasga, is in anderhalf jaar tijd grondig opgeknapt. Met een liturgische viering op zondag 6 oktober wordt het 160-jarig bestaan door de parochie herdacht. Vrijwilligers van een kerkhofcommissie verwijderden of restaureerden oude zerken, pasten de beplanting aan en trokken paden door. Bovendien zijn monumenten gemaakt en geplaatst voor alle gedoopte en niet-gedoopte kinderen en voor 34 begraven priesters uit de wijde omgeving. Ook herinnert een teken aan de Friese pauselijke zouaven, die tussen 1860 en 1870 als vrijwilliger dienden in het leger van de paus om de toenmalige grote kerkelijke staat in Midden-Italië rond Rome te behouden. Achteraan op de begraafplaats is een klein gedenkteken geplaatst met de namen van oorlogsslachtoffers en wordt een lijn met tien bijzondere monumenten van geruimde graven aangelegd. De renovatie verkeert nu in de laatste fase. De herdenking op 6 oktober begint met een plechtige hoogmis in de parochiekerk. Na de viering gaat de plechtigheid verder op de dodenakker. Daar wordt een corpus (Christusbeeld) voor het grote kruis onthuld en ingezegend. Ook worden verschillende monumenten en een urnenhof ingewijd.

Verschillende kranten, 12 september 2002, Hardere campagne voor orgaandonatie
(ANP) - De nieuwe publiekscampagne om meer mensen ertoe aan te zetten na hun dood hun organen en weefsels te doneren, wordt harder van toon dan de vorige. De voorlichtingscampagne, die waarschijnlijk in november begint, zal onder meer benadrukken dat het inconsistent is als mensen wel een orgaan zouden willen ontvangen maar zelf niet willen afstaan. Dat heeft minister Eduard Bomhoff van volksgezondheid gisteren geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij komt hiermee tegemoet aan kritiek van de Tweede Kamer die de vorige campagne te neutraal vond.

Verschillende kranten, 12 september 2002, Israël wil toezicht graf Rachel houden
(AP) - Het Israëlische veiligheidskabi-net heeft gisteren besloten dat Israël de zeggenschap over het graf van Rachel, een belangrijke heilige plaats in Bethlehem, niet over zal dragen aan de Palestijnse Autoriteit. Bethlehem ligt even ten zuiden van Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever en valt onder de gebieden die volledig onder Palestijns gezag moeten komen. Het besluit zal waarschijnlijk op groot verzet van Palestijnse zijde stuiten, omdat de plek van het graf van Rachel niet alleen voor joden maar ook voor moslims een heilige plaats is.

Volkskrant, 14 september 2002, Diamant vervaardigd van de as van een overledene, vanaf 4000 euro.
In de serie koop van de week, Hanno Bakkeren: 'Mooie ring. Van je oma?' Het is m'n oma!' Dankzij een vinding van een bedrijfje in de Verenigde Staten kan iedereen zijn of haar overleden geliefde nu voor eeuwig bij zich dragen in de vorm van een of meer diamanten. Of het nu gaat om een hond, kat, overleden familielid of beminde vriend, bij de jonge onderneming LifeGem weten ze er wel raad mee. Diamanten bestaan uit koolstof, een materie waarmee ook mensen en dieren zijn opgebouwd. Dus 'waarom zouden we geen diamanten maken van mensen', bedacht Rusty Van den Biesen. een van LifeGems partners, zich op een goede dag. Want wat is er mooier dan iemand als een fonkelende, tastbare herinnering altijd bij je te kunnen dragen. Na drie jaar onderzoek rolde begin dit jaar het eerste menselijke, niet van echt te onderscheiden edelsteentje uit het laboratorium. Sinds augustus kan iedereen vanaf een kleine vierduizend euro een diamantje van een kwart karaat laten maken. Grotere stenen zijn, net als in de echte diamanthandel, duurder. Voor een steen van een karaat, met een diameter van iets meer dan een halve centimeter de grootste beschikbare maat. betaal je 17 duizend euro. Voorlopig hebben de Amerikanen het druk genoeg met hun landgenoten en - niet te vergeten - met hun huisdieren. Er liggen honderden aanvragen voor katten en honden die voor aanzienlijk meer dan hun nieuwwaarde in een miniem steentje zullen worden omgetoverd. Niets anders biedt die eeuwige leide" werft de brochure handig, Dat de eigenaren van LifeGem de komende jaren goud geld gaan verdienen aan hun gepatenteerde uitvinding, lijdt vooralsnog geen twijfel. www.lifegem.com

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage