Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 3, 14 januari 2002 t/m
20 januari 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 1, 2002
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging. Belangrijkste artikelen:
Interview Huib Drion
Hans van Dam: Tien jaar geleden stelde Huib Drion voor om een middel beschikbaar te stellen waarmee oude mensen op een zelfgekozen moment een eind aan hun leven kunnen maken. In het interview geeft hij zijn mening over het maatschappelijk debat van toen en nu.
Waar praten we over?
Wat is de pil van Drion? Valt de pil onder de euthanasiewet? Bestaat het gevaar van misbruik van de pil? Zal zo'n pil er snel komen? Antwoord op de dertien meest gestelde vragen.
België krijgt Euthanasiewet
Binnenkort zal België als tweede land in de wereld een euthanasiewet aannemen. Over de consequenties die dit zal hebben voor artsen is echter nog niet goed nagedacht.

Leeuwarder Courant : Column huisarts Hans Hof, 13 januari 2002, De dood in Nederland
Hoewel de dood onlosmakelijk verbonden Is met het leven, werd tot voor kort een confrontatie met de dood zoveel mogelijk vermeden en werd in het algemeen weinig over sterven gesproken. Nog maar een paar jaar geleden had ik een discussie met het hoofd verzorging van een bejaardentehuis. Een patiënte van mij was overleden en lag opgebaard in haar eigen kamer.Mij.werd gevraagd of ik de familie wilde stimuleren hun overleden moeder en oma over te brengen naar een uitvaartcentrum. Het was voor de overige bewoners zo'n akelig idee als mevrouw nog een nacht in ontslapen toestand op haar kamer zou blijven! Inmiddels wordt er vaker en gemakkelijker over de dood gesproken, maar doodgewoon Is het nog niet. De familie van de overleden bewoonster van het bejaardenhuis vond het een goed idee dat ze was opgebaard in haar eigen omgeving. Ik heb dat krachtig ondersteund. Een kleindochter zei dat oma er prachtig bijlag. Dat er een taboe rust op de dood was haar kennelijk ontgaan en over angst voor de dood moest ze nog worden bijgepraat.

Volkskrant: 14 januari 2002, Ossi's en punks voor Karl en Rosa, het is nu leuker bij het graf dan in de DDR-tijd
Phillppe Remarque: Uit de luidsprekers klinkt stemmige klassieke muziek. Door de januarikoude loopt een oneindige stoet burgers in vale jassen, in de hand een klein bosje rode anjers. Ze zijn op weg naar het monument voor de 'Helden van het Socialisme', tevens het graf van Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg. Het is de moord op deze twee revolutionaire leiders in 1919 die vandaag wordt herdacht. De wereld spreekt over het nieuwe Berlijn met zijn bouwkranen en hippe clubs. Maar Berlijn is ook dit wandelende DDR-museum. Meer dan vijftigduizend mensen bezoeken elk jaar de Liebknecht- Luxemburg-herdenking. Waar elders vind je deze merkwaardige mengeling? Het is een jaarbeurs van Ossi-echtparen die treuren om hun land, marxistisch-leninistische splinter partijen uit het Roergebied, Koerdische activisten en Cubavrienden. Je kunt er erwtensoep en oude DDR-films kopen, maar ook de verzamelde werken van Enver Hoxha in het Duits of een glamourfoto van Stalin. De activisten die hier pamfletten uitdelen over de oorlogsmisdaden van president Bush bestrijden elkaar normaliter te vuur en te zwaard. Maar Liebknecht en Luxemburg verenigen allen, 'Het klinkt misschien oneerbiedig, maar ze zijn te vroeg gestorven om stomme dingen te hebben kunnen doen', verklaart een oud- DDR-burger. Karl en Rosa zijn de James Dean en Marilyn Monroe van de wereldrevolutie.

Leeuwarder Courant : 16 januari 2002, Oranjeoord sluit tot zomer opbaarhuis
Begrafenisverenigingen in Harlingen en omgeving kunnen geen gebruik meer maken van het opbaarcentrum in ziekenhuis Oranjeoord in de stad. Het mortuarium is vanwege verbouwingswerkzaamheden zeven maanden gesloten. Mensen die in het ziekenhuis overlijden kunnen er nog wel opgebaard worden. Bode Rients de Boer van onder meer uitvaartvereniging Liefde en Eendracht uit Midlum verwacht geen grote problemen door het besluit. "Overledenen worden steeds vaker thuis opgebaard".

Leeuwarder Courant: 19 januari 2002, Kwestie rond uitvaart voor gemeenteraad
Als mensen sterven en geen familieleden nalaten, moet de gemeente Leeuwarden zorgvuldiger te werk gaan bij de uitvaart. Dit punt is door bewoners van de wijk Westeinde en het Valeriuskwartier op de raadsagenda gezet. Het is de eerste keer dat burgers zelf een punt op de gemeenteraad mogen inbrengen. Het burgerinitiatief komt naar aanleiding van het overlijden van Veronika Günther, vorige maand in de Euterpestraat. De 74-jarige vrouw van Duitse komaf stierf na een woningbrand. Voorzover bekend liet ze geen familie na. De gemeente liet haar cremeren, zonder goed te luisteren naar haar buren. Die hadden kunnen vertellen dat Günther vanwege haar katholieke achtergrond liever had willen worden begraven. Volgens wijkbewoners beschikte ze over genoeg geld op haar rekening voor een stijlvoller uitvaart. De familie Van der Ley en Astrid van der Berg-Dijkstra, die beiden in de buurt wonen, verzamelden 175 handtekeningen. Hiermee zijn ze gerechtigd het punt op de raadsagenda te laten zetten.

Volkskrant: 19 januari 2002, Uitvaartparade
H. Prins: Queen heeft Mieke Telkamps Waarheen waarvoor dan wel verdrongen uit de uitvaart-toptien, maar nog steeds reikt de fantasie van de nabestaanden niet ver. Over muziek voor huwelijk en begrafenis.Er zijn mensen die in blakende gezondheid verkeren, maar niettemin het zelfgebrande cd'tje voor de eigen uitvaart al klaar hebben liggen. Hiervoor hoeven zij zich niet te schamen. Je zult bij leven maar een hartgrondige fan van Joy Division zijn geweest, terwijl de begrafenisondernemer en de door verdriet overmande nabestaanden even niets beters kunnen verzinnen dan One day I'll fly away van Randy Crawford. Dat hun fantasie niet veel verder reikt, was vorige maand voorzichtig af te leiden uit de zogenoemde uitvaart-toptien die verzekeraar Dela jaarlijks samenstelt. Crawford figureert daarin op de zevende plek. Maar in zekere zin was er in ditzelfde verband ook goed nieuws. Mieke Telkamps eeuwige Waarheen waarvoor blijkt in de aula's van crematoria en begraafplaatsen langzaam maar zeker verdrongen door Who wants to live forever van Queen. Op de internetsite www.dela.nl is zelfs een hele topvijftig te vinden waarvoor bezoekers ook zelf nummers mogen aandragen. Over die liedjes valt een hoop te zeggen, bijvoorbeeld dat ze doen veronderstellen dat de lezer van deze rubriek aan Dela's toptien een waardevolle bijdrage kan leveren. Mail daarom de beste nummers voor begrafenis of crematie, liefst voorzien van een korte toelichting, en bied aanstaande doden straks wat meer keus en houvast.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage