Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 22, 27 mei 2002 t/m
2 juni 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Terebinth juni 2002 De Terebinth, juni 2002, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:
Ondergronds ruimen, bovengronds hergebruiken
Doorgaans verdwijnen bij het ruimen van graven ook de gedenktekens van de begraafplaats. In de serie 'Een tweede leven' pleit Wim Cappers voor het scheiden van deze zaken. Via hergebruik kan funeraire cultuur vaker dan vroeger worden bewaard.
Bijzondere kruisvormen op Ierse grafmonumenten
De zomervakantie staat weer voor de deur. Wie naar Ierland gaat, kan een bezoek brengen aan de St. Canisiuskerk te Kilkenny. Daar zijn tientallen gedenktekens te bewonderen. Frans Renssen gaat in op versieringen in de vorm van kruisen.

Consumentengids, juni 2002, Smartengeld voor naaste familie
Het kabinet wil dat ook de naasten van iemand die door andermans schuld de dood vindt of blijvend letsel oploopt, aanspraak kunnen maken op smartengeld. dar wil zeggen een financiële vergoeding voor hun immateriële schade, zoals verdriet. Daarvoor is een wet in voorbereiding. Die stelt het smartengeld op een vast bedrag van €10.000. Op het ogenblik kan alleen een slachtoffer zelf aanspraak maken op smartengeld. Doel van het wetsvoorstel is vooral de erkenning van het feit dat ook de gevolgen voor het leven van de naasten zo ingrijpend kunnen zijn dat smartengeld op zijn plaats is. De vergoeding wordt beperkt tot een nauw omschreven kring van naasten, zoals echtgen(o)ot(e), samenwonende partner, ouders en kinderen. Onder meer de naasten van slachtoffers van verkeersongevallen, medische missers, bedrijfsongevallen en geweldsmisdrijven zullen een beroep kunnen doen op de voorgestelde regeling. Het wetsvoorstel komt tegemoet aan de wens van de Consumentenbond. De Bond is enige tijd geleden in het geweer gekomen voor de ouders van een jongetje dat door een medische fout blijvend letsel heeft opgelopen. De rechter besliste toen dat hun zoon wél in aanmerking kwam voor smartengeld, maar zij niet. De komende wetswijziging maakt hopelijk een eind aan deze ongerijmdheid.

Verschillende kranten, 27 mei 2002, Verwarde vrouw zit weken bij dode man
(ANP) Een verwarde vrouw uit Delfzijl heeft enkele weken met haar overleden echtgenoot in huis gezeten. Volgens een woordvoerder van de politie had de 40-jarige vrouw niet door dat haar man dood was. Pas dinsdagavond besefte de vrouw dat haar 47-jarige man was overleden. Zij belde vervolgens haar familie. De vrouw is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De politie heeft geconstateerd dat haar man een natuurlijke dood is gestorven.

Verschillende kranten, 27 mei 2002, Verveelde tieners vernielden zerken
(GPD) Vijf jongeren van veertien en vijftien jaar uit Valkenswaard zijn verantwoordelijk voor de vernielingen die afgelopen vrijdagavond zijn aangebracht op een begraafplaats in die gemeente. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Het gaat om drie jongens en twee meisjes, die volgens de politie uit verveling tot vandalisme zijn overgegaan. In totaal beschadigden zij negentien graven.

Verschillende kranten, 29 mei 2002, Nieuw ronde voor werving orgaandonors
(
ANP) Alle acht miljoen Nederlanders die nog niet als orgaandonor staan ingeschreven, krijgen volgend jaar een oproep om zich alsnog op te geven. De actie, die wordt georganiseerd door het ministerie van volksgezondheid, moet zo'n 500.000 nieuwe donors opleveren. De Nierstichting begint deze week op eigen initiatief al met het werven van donors. Naar aanleiding van het positieve resultaat wordt de actie in 2003 landelijk doorgevoerd. Elbertse: „Ongeveer de helft van de 15 procent die bij de proef op de oproep reageerde, heeft zich als donor opgegeven. Op landelijk niveau gaan we er van uit dat dit percentage rond de 10 uitkomt. Dat zouden tussen de 400.000 en 500.000 donors zijn." Het ministerie heeft vorig jaar een proefproject gehouden met de registratieformulieren. Inwoners van de gemeenten Sneek, Venray, Gorinchem en Wageningen die niet als orgaandonor stonden ingeschreven, kregen een brief waarin hen de keuze werd gesteld dit alsnog te doen. „De respons op dat project was verrassend hoog", aldus Bert Elbertse van de Stichting Donorvoorlichting die het ministerie ondersteunt bij het project. „Vijftien procent van de mensen beantwoordde de oproep terwijl we dat percentage van tevoren op 7 hadden ingeschat." De Nierstichting stuurt deze week al 160.000 formulieren aan haar leden. In september stuurt de organisatie nog eens 100.000 formulieren naar haar vrijwilligers die jaarlijks collecteren.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage