Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 18, 29 april 2002 t/m
5 mei 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen mei 2002 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 5, mei 2002
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU.
Rubriek: Funeraire curiosa: De hond. Portret: Een luisterend oor: Connie van de Roer, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Noaberschap nog altijd actueel
Mieke Van leeuwen: Het verzorgen van koffie voor de familie van een overledene, het inzamelen van geld namens de buurt voor het kopen van bloemen en het dragen van de kist door mannen uit het buurtschap. Het zijn enkele voorbeelden van 'noaberschap', dat in sommige delen van ons land nog altijd actueel is.
Vraagstuk vandalisme
Yvette Polman: Vandalisme op begraafplaatsen was vorig jaar weer een veelvoorkomend berichtje in de diverse landelijke en regionale dagbladen. Vaak wordt vandalisme afgedaan als een incident. Een incident dat grote emotionele gevolgen heeft. Het treffen van maatregelen om vandalen buiten het hek te houden blijkt lastig. Dat roept de vraag op: waar steekt vandalisme opnieuw de kop op?

Algemeen Belang  magazine mei 2002 Leeftijd, uitgave van Algemeen Belang, mei 2002
In de uitgave info over Algemeen Belang, haar nieuwe website en sponsorschap Nederlands Uitvaartmuseum, en een aantal artikelen waaronder:

Uitvaart in andere culturen, de Hindoestaanse uitvaart
Dood en uitvaart zijn in het hindoegeloof omgeven met vele riten, die in vorm en inhoud sterk variëren al naargelang de sekte, het gebied, de kaste en de familietraditie.


Verschillende kranten: 30 april 2002, Doodzieke Britse mag niet voor dood kiezen
(AFP, ANP, Reuters ) De doodzieke Britse vrouw Diane Pretty (43) heeft niet het recht heeft om met hulp van haar man een einde te maken aan haar leven. Dat heeft het Europese hof voor de rechten van de mens gisteren bepaald. Pretty was naar het hof gestapt nadat ze in Groot-Brittannië nul op het rekest had gekregen. In november wees het hoogste Britse rechtscollege, de Law Lords, het verzoek af. De vrouw heeft een slopende zenuwziekte en is vrijwel geheel verlamd. Omdat ze zelf geen eind aan haar leven kan maken, wil ze toestemming dat haar man haar daarbij helpt. Dat laatste mag niet in Groot-Brittannië. Het hof in Straatsburg heeft bepaald dat Groot-Brittannië haar rechten niet heeft geschonden door de vrouw het recht op hulp bij zelfdoding te ontzeggen

Volkskrant: 3 mei 2002, Vervoer van lijken is alles behalve vrij in Europa
Kilometervreters worden ze genoemd, de elf chauffeurs van het transportbedrijf Memoriam, die overleden Nederlanders terug naar huis brengen. De zaken gaan goed. Steeds meer Nederlanders verblijven in het buitenland, waardoor er logischerwijs ook meer sterven. Alleen al in Spanje verblijven permanent zestigduizend veelal oudere landgenoten. Dit jaar verwacht Memoriam 350 tot 400 transporten, zegt bestuurder Michael Kloeg in het vakblad Uitvaart. Alles binnen een straal van 1300 tot 1400 kilometer wordt over de weg gedaan, omdat dit sneller en goedkoper is dan de lijken per vliegtuig te transporteren. Hoewel het vervoer van mensen vrij is in Europa, geldt dat niet voor het transport van doden. Er zijn tal van regels en ' voorschriften die het vervoer onnodig kostbaar en tijdrovend maken. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat deze regels ook nog van land tot land verschillen. Zo zijn er talloze disputen over de dikte en het materiaal van de kist. Om een paar kilometer te rijden van bijvoorbeeld een Franse grensplaats naar Duitsland is een zinken kist nodig, terwijl dat van Noord- naar Zuid-Frankrijk niet het geval is. Ook moeten soms nationale gebruiken worden afgeschaft. 'De Spanjaarden waren gewend om standaard een poeder in de kist te gooien, dat de ontbinding bevorderde. In Spanje dachten ze dat ze ons van dienst waren. We hebben ze moeten uitleggen dat we in Nederland de overledenen nog willen zien', zegt Kloeg. Al bijna tien jaar praat Brussel over een eenvoudige regelgeving, maar tot nu toe zonder resultaat. Zoals vaak zorgt Frankrijk goed voor de Fransen. De Franse regering heeft dusdanige regels opgesteld dat het tot woede van de rest van Europa, de Franse lijkenbezorgers bevoordeelt boven de buitenlanders. De Nederlandse lijkentransporteurs ijveren voor een zo simpel mogelijk systeem. 'Het kan simpel en sneller. Het gaat toch om een van de basisprincipes van Europa, het vrij vervoer van personen', zegt een Europese lobbyist.

Volkskrant: 4 mei 2002, Een talkshow met overleden dierbaren, nieuwe tranen-met-tuitentelevisie
Het Amerikaanse medium Char Margolis praat bij RTL 4 ' met de overleden dierbaren van de studiogasten. In de show schuiven onder meer Xandra Brood en ouders van overleden kinderen aan. 'Ik wil mensen minder bang maken voor de dood.'
Binnenkort ben ik zwanger. Medium Char : Margolis heeft het al de hele tijd gezien: er komt een zwangerschap. Zonder twijfel. En als ik dat niet wil, dan zal ik hard mijn best moeten doen om het te voorkomen. 'I see a pregnancy coming. I do', zegt Char. Even daarvoor is ze al over de liefde begonnen. 'Ik zie een Peter of een Paul.' 'Eh... Peter?' Wie is Peter? Een liefde? Oh, een vorige liefde.' Peter was geen succes, oordeelt Char. 'De man die nu bij je is, is beter voor je.' Het is de waarheid, zegt Char. Char Margolis maakt contact met de doden. Althans, daar is ze zelf van overtuigd. Ze zoekt overleden dierbaren voor nabestaanden en praat met hen. Ook geeft ze relatie- en carrièreadvies. En soms voorspelt ze even een zwangerschap. Ze kan het zelfs over de telefoon. Haar gave? 'Intuïtie', zegt Char. Aanstaande vrijdag is het medium te zien in een eenmalig programma op RTL 4.
Char Margolis. Vrijdag 10 mei, RTL 4, 21.30 uur.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage