Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 14, 1 april 2002 t/m
7 april 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 4, april 2002
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. Productnieuws: Hand- en gelaatafdrukken, Nostalgische sierurnen
. Rubriek: Erfenis onzer voorouders: De Doodskist, Portret; laatste verzorging geeft voldoening: Geja van de Wetering, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Van doodkist tot aardmeubel
Yvette Polman: We kiezen nog altijd massaal ervoor om gekist begraven of gecremeerd te worden. En dat betekent voor de grafkistenfabrikanten gezamenlijk een potentiële afzetmarkt van zo'n 140.000 stuks per jaar. Maar wie bewegen zich eigenlijk op die markt en wat is kenmerkend voor hun product? Een overzicht van grafkistenmakend Nederland
.
Lijkbezorging zonder kist
Frank Mutter: Ruim elf jaar lang is het begraven en cremeren zonder kist bij wet toegestaan. Funerair-juridisch is het interessant dat Nederland slechts betrekkelijk korte tijd een landelijke wettelijke verplichting heeft gehad, die dwingend voorschreef dat bij de lijkbezorging een kist moest worden gebruikt. Hoe werd die wet beargumenteerd en waarom verdween ze?

Verschillende kranten: 2 april 2002, Aangepaste wet euthanasie geldig
(ANP) De nieuwe wet voor euthanasie en hulp bij zelfdoding is sinds gisteren van kracht. Daarmee heeft Nederland als eerste land in de wereld een wettelijke regeling die bepaalt wanneer hulp bij zelfdoding door een arts, of levensbeëindiging op verzoek van de patiënt door een arts is toegestaan. Door de komst van de wet wordt de rechtszekerheid van de patiënt en de arts bij het toepassen van euthanasie vergroot. De wet houdt in dat artsen een weloverwogen verzoek tot levensbeëindiging van patiënten die ondraaglijk en uitzichtloos lijden straffeloos mogen inwilligen als zij zich aan strikte regels houden. Onzorgvuldige euthanasie blijft strafbaar.

Verschillende kranten: 4 april 2002, Ook veel Nederlanders willen begrafenis bijwonen
(GPD) De komende dagen vertrekken heel wat Nederlanders naar Londen om de plechtigheden rond de begrafenis van de Britse koningin-moeder Elizabeth bij te wonen. Reisorganisatie D-Reizen meldt dat er honderden extra boekingen zijn binnengekomen voor vliegreizen met hotel. „Mensen dié anglofiel zijn, willen deze bijzondere gebeurtenis graag meemaken", aldus directeur W. van den Hoogen van D-Reizen. De klanten vragen volgens hem uitdrukkelijk naar de periode rond dinsdag 9 april, de dag waarop de Queen Mum wordt begraven. De lange voorbereidingstijd voor de begrafenis stelt volgens Van den Hoogen veel 'rouwtoeristen' in de gelegenheid om een reis naar de Britse hoofdstad te regelen.

Volkskrant: 4 april 2002, Voor Eeuwig, Het ware doodsportret heeft een zekere band met het leven.
Michaël Zeeman: Het laatste beeld van een overleden beminde moest er altijd toch een beetje aardig uitzien - hoe, luguber ook. Doodsportretten: vroeger goed voor de voorpagina van de krant, nu min of meer taboe. Musée d'Orsay toont portretten uit het schemergebied, het tijdvak tussen overlijden en het sluiten van de kist.

Blaricum-Eenmnes: 4april 2002, Uitbreiding begraafplaats 'net op tijd'
De uitbreiding van de algemene begraafplaats De Woensberg in Blaricum is volgens beheerder Henk de Boer net op tijd klaar. Het gras is Ingezaaid, de jonge Amerikaanse eiken zijn geplant en volgende week staat er ook een haag om de nieuwe dodenakker. De Boer hoopt het gras nog een paar keer te kunnen maaien voordat er werkelijk begraven moet worden. Op het huidige kerkhof zijn nog tien plaatsen vrij. Het Is niet te zeggen wanneer het nieuwe gedeelte met 200 volwassenen graven, 24 kindergraven en 108 urnengraven in gebruik wordt genomen. Vorig jaar werden op De Woensberg meer dan zestig mensen ter aarde besteld. In Blaricum wonen bijna duizend mensen die ouder zijn lan zeventig.

Verschillende kranten: 5 april 2002, Euthanasiewens veel bij hoog opgeleiden
(ANP) Mensen die een wilsverklaring voor euthanasie bij zich dragen, zijn meestal hoog opgeleid. Dat blijkt uit een ledenonderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE). Van de vijfhonderd ondervraagden blijkt 46 procent een hbo- of universitaire opleiding te hebben. Bovendien is 19 procent in het bezit van een havo- of vwo-diploma. De overige 35 procent heeft een middelbare of lagere opleiding gehad.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage