Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 23, 7 juni 1999 t/m
13 juni 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Begraafplaats, nr. 2, jaargang 1, zomer 1999, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. restauratie Beth Haim, Mausoleum te koop, Begraafplaats vol. Agenda. Column van Anja Krabben: "De Genuees op mijn schoorsteen". LOB nieuws. Nieuwe produkten en diensten: o.a. uitvaartzanger, brochure kostendekkend begraven. Software voor de begraafplaats (bespreking van enkele pakketten) En een viertal hoofdartikelen:
Toekomstige begraafplaatsen multifunctioneel
Pauline Prior: interview met landschapsarchitecten Ada Wille en Pieter van Loon over de toekomst van begraafplaatsen, zij verwachten dat die multifunctioneler en commerciëler zullen moeten worden om te overleven.
De begraafplaats als religieus themapark
Anja Krabben: artikel over de Forest Lawn Memorial Parks in los Angeles waar de multifunctionaliteit al tientallen jaren in praktijk worden gebracht. Het zijn begraafplaatsen waar het hele gezin een leerzaam en verheffend dagje uit kan beleven.
Idyllisch plekje in Leiden
Pauline Prior: interview met Dirk Leendert van Duyn, de beheerder van de rooms-katholieke begraafplaats Zijlpoort in Leiden.
Het gezicht naar Mekka
Pauline Prior: artikel over de islamitische begraafplaats, de voorschriften en rituelen. In dit artikel met name aandacht voor die op de Algemene Begraafplaats Selwerderhof in Groningen.

De Terebinth, juni 1999, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws met o.a. Landschapsbehoud (Groningen). beeldentuin Cuyk. Veel verenigingsnieuws en verslagen van excursies. Boekbesprekingen, aankondigingen excursies en agenda. In het blad twee hoofdartikelen.
Inrichting van begraafplaatsen
Rita Hulsman: In dit artikel (uit een serie van vier) maakt de schrijfster een balans van het werk van de Terebinth en kijkt ze naar de toekomst en het vele werk dat de Terebinth nog wacht.
Tijdelijke grafbedekking
Sytze de Boer: artikel over tijdelijke grafbedekkingen die in de loop van de tijd permanente zijn geworden, zoals onder ander het 'dodenhuisje'. Maar ook over de mogelijkheid van een tijdelijke graf'bedekking' tot het definitieve wordt geplaatst.

Leeuwarder Courant, 7 juni 1999, Rechter laakt weigeren bijstand herbegrafenis
De weigering van de gemeente Leeuwarden om bijzondere bijstand te verlenen aan een asielzoeker voor de herbegrafenis van zijn schoonmoeder kon de toets der kritiek niet doorstaan. De rechter vond de B en W beslissing niet zorgvuldig genoeg voorbereid en onvoldoende gemotiveerd. De schoonmoeder was destijds in Nederland overleden buiten medeweten van de asielzoeker en niet volgens de religieuze voorschriften begraven.

Verschillende kranten, 9 juni 1999, gezicht dode mogelijk in klei herschapen
De politie in Leeuwarden overweegt om het verminkte gezicht van een onbekende gevonden dode door Amerikaanse en Engelse specialisten te laten reconstrueren. Deze deskundigen maken aan de hand van een ct-scan van het hoofd een afgietsel. Op markante punten worden pinnen geplaatst. Daarna brengt de anatoom met de klei gezichtsspieren aan die hij uiteindelijk bekleed met haar en een huid van klei.

Volkskrant, 10 juni 1999, Zelfs de wind kan een dood aankondigen
Boekbespreking van het onlangs uitgegeven boekje: Rouwen in zeven 'Nederlandse' culturen (Seram Press). In dit boekje worden de gewoonten, rouwrituelen etc. van 7 verschillende culturen in Nederland beschreven.

Volkskrant, 12 juni 1999, 'Demente patiënt was ziek genoeg om niet meer te willen'
Ineke Jungschleger: artikel n.a.v. van de beslissing van het openbaar ministerie om de euthanasie op een dementerende bejaarde niet te vervolgen. Overigens speelde dit zich af in 1996 en is dit pas in het nieuws gekomen n.a.v. een minutieus verslag dat onlangs gepubliceerd werd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De emeritus hoogleraar van Dantzig vindt overigens dat er voor dementerenden, die eerder in hun leven een wilsverklaring tekenden voor euthanasie, hulp bij zelfdoding moeten kunnen krijgen. Tot op heden was dit verboden.

Volkskrant, 12 juni 1999, levenden moeten wijken voor de doden
Mark van Driel:  artikel n.a.v. de bijna volle begraafplaats op Volendam. Het dreigende tekort aan graven is echter landelijk probleem volgens de uitvaartvereniging NUVA. Volgens de vereniging heeft over 10 jaar een kwart van de Nederlandse begraafplaatsen met dit probleem te maken.

Verschillende kranten, 12 juni 1999, Tweehonderd vergulde mummies gevonden
AFP: In Egypte is een dodenstad ontdekt met tweehonderd met goud versierde mummies. de dodenstad ligt in de westelijke woestijn van Egypte. Ze dateert uit de Grieks-Romeinse tijd (330 v.Chr. tot 400 n.Chr.). De mummies verkeren in uitstekende staat.

Volkskrant, 12 juni 1999, Met lijn twaalf naar het eindpunt van het leven
Frans Schoonderwalt: artikel over de mooie begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen. Op deze begraafplaats zijn vele beroemde Belgen begraven als Paul van Ostaijen,  Hendrik Conscience, zanger Ferre Grignard, Paul de Vree en vele anderen. De begraafplaats kenmerkt zich door zijn landschappelijk karakter en veel mooie grafmonumenten die in menig museum niet zouden misstaan.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage