Agenda

Podcast: Een Doodnormale Podcast Hoe jongeren omgaan met de dood en rouw
Maandag 14 Juni 2021

Een Doodnormale Podcast

Hoe jongeren omgaan met de dood en rouw

Vanaf 24 mei bij HUMAN via alle populaire podcastplatforms

Je bent jong en iemand van wie je heel veel houdt, sterft. Hoe ga je daarmee om? Twintigers en ervaringsdeskundigen Benthe Göbel en Sabien Brehler onderzoeken in Een Doodnormale Podcast wat het betekent om jong te rouwen. Ze interviewen jonge schrijvers, muzikanten en theatermakers die een dierbare verloren en vragen experts het hemd van het lijf. Want omgaan met de dood wordt vooral gekleurd door ongemak, de struisvogeltactiek en heel goed de andere kant op kijken. In deze podcast halen Benthe en Sabien hun kop uit het zand en kijken de dood en rouw recht aan.

image

Een Doodnormale Podcast (c) Jikke Lesterhuis / HUMAN

Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat de helft (49 procent) van de jongeren die te maken kreeg met verlies, denkt dat de jonge leeftijd waarop dat gebeurde invloed heeft gehad op hun rouwproces: "Ik had geen idee hoe dat moest en hoopte dat er een handleiding was waarin stond beschreven wat ik zou voelen en hoe lang dat allemaal zou duren. Maar die was er niet."

In iedere aflevering van Een Doodnormale Podcast onderzoeken Benthe en Sabien een andere fase rondom de dood en rouw bij jongeren. Aflevering 1 en 2 zijn beschikbaar op 24 mei, de Nationale Dag Aandacht voor Sterven. Daarna volgt er iedere maandag een nieuwe aflevering.

Aflevering 1: De Naderende Dood - 24 mei

Wat doe je als weet dat de dood er aankomt? Acteur Beau Schneider vertelt over de aanloop naar de dood van zijn moeder (actrice Will van Kralingen) en oncoloog Hans Westgeest over de slechtnieuwsgesprekken die hij als jonge arts dagelijks voert. Kun je je goed voorbereiden op de dood van een dierbare?

Aflevering 2: Het sterven - 24 mei

Bestaat een perfect afscheid eigenlijk wel? Fotograaf en schrijver Tatjana Almuli vertelt hoezeer zij worstelde toen ze op haar zestiende afscheid moest nemen van haar moeder. Nu schrijft ze er een boek over. Medisch maatschappelijk werker Mayke Tierie begeleidt mensen die ziek zijn en mensen die weten dat ze gaan sterven, én hun naasten. Hoe kun je afscheid nemen en hoe weet je dat je alles hebt gezegd?

Aflevering 3: De Uitvaart - 31 mei

Wat is er allemaal mogelijk bij een uitvaart? Programmamaker en presentator Carolien Borgers vertelt over de crematie van haar vader en hoe dat óók de mooiste dag van haar leven was. Susanne Duijvestein en Siham Qoubaa zijn allebei jonge uitvaartondernemers. Hoe begeleiden zij families tijdens en na een uitvaart?

Aflevering 4: Als de Stilte komt - 7 juni

Wanneer wordt het stil na een uitvaart? Producer en muzikant Joris Titawano (SirOJ) vertelt over de stilte na de vergismoord op van een van zijn beste vrienden. En rouwdeskundige en psycholoog Ellen Dreezens heeft raad: wat helpt als iedereen om je heen wel doorgaat met het leven?

Aflevering 5: De Toekomst - 14 juni

Hoe leef je een toekomst zonder een geliefde? Presentator Nellie Benner maakte een documentaire over het verlies van haar moeder op 28-jarige leeftijd. Ameline Ansu schreef een boek over rouwverwerking nadat ze op jonge leeftijd beide ouders verloor en hier zelf geen boek over kon vinden zonder deprimerende inslag.  

image

image

                                         Sabien Brehler                                               Benthe Göbel

Over de makers

Sabien Brehler (25) groeide op in Den Haag met haar twee zussen. In het laatste jaar van haar studie overleed haar jongere zusje nadat zij een hart-longtransplantatie had ondergaan. Sindsdien is Sabien veel met de dood en rouw bezig. Sabien schrijft maandelijks een column voor COMMEN. Daarnaast werkt ze in de horeca en telt ze de dagen af tot ze weer op reis kan gaan. 

Benthe Göbel (25) is geboren in Tilburg. Op haar 21e verloor ze haar moeder, die na een kort ziekbed overleed aan de gevolgen van kanker. Dit zette haar wereld op z’n kop. Op dit moment is Benthe in opleiding tot geestelijk verzorger. Ze werkt met ouderen met dementie en is veel te vinden in haar moestuin.

Sabien en Benthe vonden herkenning bij elkaar, en spraken veel over de dood en rouw. Vanuit daar hebben ze Een Doodnormale Podcast gemaakt. Om te horen hoe andere jongeren hiermee omgaan. En er iets bijzonders en alledaags van te maken.

Een Doodnormale Podcast is een podcast van 3FM, gemaakt door omroep HUMAN. 3Vraagt is het jongerenpanel (16-34 jaar) van EenVandaag.

Meer informatie: human.nl/eendoodnormalepodcast

Meer informatie over het onderzoek van 3Vraagt: npo3.nl/3vraagt

 
Locatie Podcast

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl