Agenda

TV NPO2. Tweelingen over het verlies van hun ‘andere zelf’
Zondag 10 November 2019, 23:10 - 23:40

Tweelingen over het verlies van hun ‘andere zelf’.

Als twee druppels water op elkaar lijken, al in de baarmoeder een twee-eenheid en vanaf de eerste dag van hun bestaan onafscheidelijk. Een tweeling is nooit alleen en begrijpt elkaar vaak zonder woorden. Maar wat als een van de twee overlijdt? En die bijzondere band verbroken wordt?

In KRO Kruispunt praten tweelingen over de dood van hun evenbeeld en over hoe ze als eenling weer een weg in het leven moesten zoeken. Oud Studio Sport-presentator Jan Stekelenburg verloor in 2003 zijn eeneiige tweelingbroer Johan, op dat moment burgemeester van Tilburg. Op zijn begrafenis had Jan een speciale rol: ‘Johan had me gevraagd als laatste te spreken. Zo zou bij de achterblijvers nog lang het beeld blijven bestaan van hoe hij eruit had gezien.'

Amputatie

Frans Tukker wist niet wat hem overkwam toen zijn tweelingbroer Ron plotseling overleed. Eerder had hij een broer en een zus verloren maar dit voelde haast als een amputatie. ‘Het was altijd 'wij', maar nu ineens 'ik'. Ik voelde me enorm eenzaam.’ Informatie over rouw bij tweelingen was er nauwelijks. Daarom startte Frans de website ‘Tweeling Alleen’. De site voorziet in een grote behoefte en er zijn zelfs ontmoetingsdagen uit voortgekomen waar lotgenoten praten over hun tweeling-verlies.

Het gemis krijgt een naam

Het tweelingzusje van Jenette Rutgers stierf bij hun geboorte in 1975. Jenette heeft haar nooit gekend, maar een bepaald soort gemis heeft ze altijd gevoeld. Nu het wettelijk mogelijk is om doodgeboren kinderen te registreren en een naam te geven, grijpen Jenette en haar ouders dit met beide handen aan. Haar zusje krijgt een naam, die straks op haar grafsteen zal staan.

Locatie TV NPO 2

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl