header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Volkskrant-recensent Merel Bem noemt de foto's "om te huilen zo mooi en eenvoudig" en opent de recensie met een aansporing: "Wie de ultieme kracht van fotografie wil voelen, moet als de wiedeweerga naar het Uitvaart Museum in Amsterdam." 'Funeral train' wordt met vier van de vijf sterren in NRC Handelsblad en het maximale aantal van vijf sterren in de Volkskrant uitzonderlijk goed beoordeeld.

Ook veel regionale kranten, fototijdschriften en websites schreven over de tentoonstelling. Op 7 september biedt het culturele radioprogramma De Avonden (VPRO, Radio 6) aandacht aan de tentoonstelling.

In de afgelopen zomerperiode was het zeer druk in het museum. Op woensdag 25 augustus bezochten 99 bezoekers de tentoonstelling. Van het boek Paul Fusco – RFK werden 80 exemplaren verkocht.

Voor 'Funeral train' reist Fusco op 8 juni 1968 mee op een bijzondere trein van New York naar Washington. Op die trein bevindt zich het lijk van de vermoorde presidentskandidaat Robert F. Kennedy. Langs het spoor staan honderdduizenden mensen die de door hen zo geliefde man een laatste eer bewijzen. Fusco kijkt vanaf de trein terug en hij ziet door zijn lens een dwarsdoorsnede van het Amerikaanse volk dat op dat moment alle hoop leek te hebben verloren. Na John F Kennedy en Martin Luther King was een derde grote belofte vermoord.

'Funeral train' is de tweede expositie die gast-curator Erik Kessels voor Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover samenstelt. Kessels (1966) is creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer en publiceert fotoboeken en –magazines. Hij is dit jaar ook een van de curatoren van het New York Photo Festival. De tentoonstellingen met Erik Kessels worden financieel mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds.

De tentoonstelling 'Funeral train' is nog te zien in Museum Tot Zover tot en met zondag 26 september. Op deze laatste dag zijn er ook andere activiteiten in het museum in verband met het Rode Loper festival.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl