Boek: Ervaringen rond sterven en dood

Corrie_Wolters ‘Ervaringen rond sterven en dood'

Om ze niet te vergeten en als herkenning voor nabestaanden schreef zij ze op. De Almelose Corrie Wolters verzorgt uitvaartplechtigheden en hoort in haar werk veel verhalen van nabestaanden die aangeven dat het leven groter is dan dit leven. Ze bundelde deze persoonlijke verhalen in haar boek ‘Ervaringen rond sterven en dood' dat donderdag 18 juni wordt gepresenteerd.
Een ernstig zieke vrouw ziet een paar keer haar overleden man heen en weer voor het huis lopen. Omstanders die zien dat er iets in het licht verandert als zij bij een stervende zitten of een bepaalde glans op het gezicht zien van een stervende. Of een stervende die strak naar iets blijft kijken op het moment dat hij overlijdt. Achterblijvenden die gestorvenen terug zien. Maar dan op een fijnstoffelijke manier, minder materieel.

Indrukwekkende verhalen van nabestaanden die Corrie persoonlijk werden verteld tijdens de bezoeken die ze bracht aan nabestaanden na een uitvaart. "Omdat het er veel werden, ben ik ze gaan opschrijven. Ook om ze niet te vergeten." De verhalen staan eigenlijk symbool voor meer van dezelfde verhalen die ze vaker hoorde en ook overal op de wereld voorkomen.
"Het maakt deze mensen niet uit of het wel of niet wetenschappelijk te verklaren is. Het ‘overkomt' hen en op momenten dat ze er niet op verdacht zijn."

Bijna Dood Ervaringen zijn een interessante materie voor wetenschappers. "Meerdere wetenschappers zeggen na onderzoek te hebben gedaan naar Bijna Dood Ervaringen dat de hersenen een schakel zouden zijn tussen jou als mens en je bewustzijn, dus dat daarnaast een buitenlichamelijk bewustzijn kan zijn. Mensen die beseffen dat er meer is dan dit leven, zijn vaak ook niet bang voor de dood. En het kan een andere kijk op het leven geven."
De ervaringen in haar bundel zijn niet alleen van mensen die een bepaald geloof aanhangen of daarmee zijn opgevoed. "Ik vind het juist zo mooi dat dergelijke ervaringen niet afhankelijk zijn van status en/of een godsdienst. Iedereen kan iets dergelijks meemaken. Het past ook wel bij mij. Ik pas ook niet in een hokje."

Ze omschrijft religieus dan ook als het besef dat het leven groter is dan dit leven. Haar hele leven is ze al bezig met diepzinnige vragen. "Vroeger als kind had ik al deze belangstelling. Maar meisjes mochten vroeger geen theologie studeren." Nu is ze met haar werk concreet met deze belangrijke levensvragen bezig. "Het verdriet van nabestaanden neem ik niet mee, maar wel alles wat zij rond dit sterven en wat eraan voorafging hebben beleefd en de manier waarop zij tegen het leven aankijken. Daar geef ik tijdens de uitvaart vorm aan, zodat zij er zich in herkennen en ermee verder kunnen. En hen die ervaringen hebben beleefd die aangeven dat 'dood' niet zomaar 'dood' is zou ik willen zeggen: 'neem jezelf serieus, ook al heb je verder geen antwoorden'."

‘Ervaringen rond sterven en dood'
ISBN/EAN: 978-90-810159-3-6